arch/ive/ief (2000 - 2005)

Algemene Centrale vindt dat bij AGC Fleurus de syndicale vrijheden worden geschonden
by Algemene Centrale ABVV Friday, Jan. 14, 2005 at 9:41 AM

D.m.v een gerechtelijke beschikking die de deur opent tot dwangsommen en tot het inzetten van de politie, schendt de Directie van AGC Fleurus in ernstige mate de fundamentele syndicale vrijheden die werden verwerven na meer dan 100 jaar syndicale strijd.

Nadat ze de Wet Renault aan haar laars heeft gelapt, na het niet betalen van de lonen verschuldigd aan de werknemers, maakt de Directie van AGC Fleurus brandhout van de meest elementaire procedures van sociaal overleg aangezien ze het Gerecht inschakelt om komaf te maken met het recht van de werknemers om hun job te verdedigen.

Laten we de rollen niet omkeren : de werknemers hebben aan niets schuld ; ze hebben zich niet bezondigd aan fysiek geweld, noch aan het ondermijnen van de belangen van het bedrijf door het productieapparaat te ontwrichten. De vakbonden hebben steeds de werkgelegenheid op een rechtmatige manier verdedigd.

Ook al is het ABVV een strijdvakbond, toch heeft het zijn verantwoordelijkheid nooit ontlopen en heeft het altijd de wil te kennen gegeven voorstander te zijn van dialoog en onderhandeling. De vakbondsvertegenwoordigers hebben dit steeds bevestigd.

Echter, gelet op een totale weigering van de Directie om op haar standpunt terug te komen en aangezien ze in haar boosheid volhardt, roepen de vakorganisaties vandaag op tot een algehele bewustwording.
Het conflict dat bijna zeven weken aansleept, overstijgt de grenzen van de site van Fleurus doordat het geheel van onze syndicale rechten alsmede de grondvesten van ons sociaal overleg op de helling worden gezet.

Gezien deze onduldbare toestand en mogelijke uitdijing ervan naar andere vestigingen van de groep, hebben de Algemene Centrale en de BBTK-SETCa een aanzegging ingediend ten einde elke stakingsactie of solidariteitsmanifestatie te dekken voor alle Belgische vestigingen van de groep Asahi Glass. Op die manier wensen de vakbonden hun solidariteit en vastberadenheid te uiten om deze strijd tot een goed einde te brengen.

De vakorganistaies roepen eveneens de werknemers van alle andere bedrijven op om zich solidair te scharen achter de strijd van hun makkers uit Fleurus en om het stakingspiket aan de poorten van hun bedrijf te komen vervoegen.

Meer dan ooit zijn we ervan overtuigd dat onze strijd gegrond en rechtvaardig is. We zullen dan ook alles in het werk stellen om de belangen van de werknemers met hand en tand te verdedigen.

Paul Lootens
Federaal Secretaris AC-ABVV
Jean-Claude Fagnant
Federaal Secretaris BBTK-SETCa