arch/ive/ief (2000 - 2005)

gesignaleerd !!; Boerengeluk, boerenverdriet
by frank colle Thursday, Jan. 13, 2005 at 9:53 PM

Een boekje opgedragen aan alle boeren en boerinnen die getroffen werden door de blinde overheidskeuze voor vernieling en vernietiging ten tijde van de mond -en klauwzeer ziekte (MKZ 2001). Tevens als dankbetuiging aan de vele mensen die hun steun betuigden en, wie weet als basis voor een hernieuwde band tussen boer en consument.

Gesignaleerd !!:

Boerengeluk, boerenverdriet.


Het begint met het verhaal van Renaat Devreese en de geiten in het Reigershof te Klemskerke. Een persoonlijk in dagboekvorm geschreven relaas dat even markant als hallucinant is. Markant door haar beschrijving van het emotioneel heen en weer geslingerd te worden door een onmenselijke overheid. Hallucinant als beschrijving van de werking van diezelfde overheid om bòven alles hààr gelijk te halen.

Gevolgd met een luik over vaccinatie. Waarin met naakte cijfers wordt aangetoond dat zowel het non-vaccinatiebeleid als de ruimingspolitiek om de export te vrijwaren, irrationeel, onverantwoord, en behoorlijk relatief is.

Er is een pleidooi in te vinden voor de boerenlandbouw in haar volledige sociaal-maatschappelijke, economische en filosofische context, mét respect voor mens, dier en leefwereld. En eindigt met de rechtszekerheid van het 'boer-zijn', welke door onduidelijkheid, willekeur en instabiliteit (de wetgeving inzake MKZ bestrijding werd tussen eind februari en eind april 2001 maar liefst 19! keer verandert), eerder rechtsonzekerheid hoort te zijn.

Het is dan ook een must-read. Het toont de verbondenheid/betrokkenheid van de mens met zijn/haar arbeid, in dit geval het maatschappelijk essentiële van de voedselvoorziening, en haar strijd/aversie tegen de onverschilligheid van de kapitalistische markteconomie, zowel op lokaal vlak als op wereldschaal, met haar korte termijn denken, waarin het dier nog enkel als product wordt aanzien. Dit tegenover het gezond boerenverstand dat ons al eeuwen in leven houdt.


Boerengeluk, boerenverdriet. Renaat Devreese, Koen Dhoore, Relinde Baeten, Chris De Stoop (voorwoord); 2004, ISBN 90-808809-1-4

link: http://www.reigershof.be/nld/index.htm