arch/ive/ief (2000 - 2005)

200 miljoen van de regering kan onderhandelaars niet verleiden
by christophe callewaert Thursday, Jan. 13, 2005 at 8:24 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- De waakvlam van het sociaal overleg lijkt stilaan opgebrand. Vooral het ACV reageerde zwaar ontgoocheld op de weinig toegeeflijke houding van de werkgevers en is zeer pessimistisch over de toekomst van het loonoverleg. Bij aanvang van een nieuwe vergadering liet Unizo alvast weinig twijfel bestaan over de prioriteiten van de werkgevers. Arbeid moet goedkoper én flexibeler.

Karel Van Eetvelt van de middenstandsorganisatie Unizo toonde donderdagavond bij aanvang van een nieuwe vergadering in het sociaal overleg een staaltje van de offensieve werkgevershouding in dit dossier. “Wij hebben één prioriteit: een lineaire lastenverlaging én just in time”, zo vatte hij het standpunt van Unizo samen. Van Eetvelt is sceptisch over de som die de regering op tafel legt. “Als er geen lineaire lastenverlaging komt, kunnen we nooit de werkgelegenheid verhogen.” Unizo wil dus een algemene verlaging van de loonlasten en niet een verlaging voor bepaalde doelgroepen zoals nu wordt voorgesteld door de regering.

Luc Cortebeeck van het ACV reageerde bijzonder gepikeerd op de houding van de werkgevers in dit dossier. Hij had net een bijeenkomst van het nationaal comité van de christelijke vakbond achter de rug en daar leeft weinig animositeit om het sociaal overleg zoals het nu verloopt nog veel langer te rekken. “Onze mensen hebben er genoeg van,” zei hij voor de ingang van de hoofdzetel van het VBO waar de onderhandelingen plaats vinden. Wij hebben altijd heel constructief mee gewerkt aan dit overleg. Wij doen voorstellen die haalbaar moeten zijn voor de werkgevers, maar dan willen zij altijd nog een stap verder gaan. De lat kan niet hoog genoeg liggen.”

Vooral het dossier van de flexibiliteit lijkt een breekpunt te worden. “Voor de werkgevers kan de flexibiliteit niet hoog genoeg zijn,” zegt Luc Cortebeeck. Het geld waarmee de regering vandaag over de brug kwam, lost dat knelpunt niet meteen op. “Wij hebben nooit geld gevraagd. Het zijn lastenverlagingen voor de werkgevers. Ondanks deze bijzonder warme financiële ondersteuning van de regering, willen de werknemers toch meer flexibiliteit,” zegt Cortebeeck daarover.

Xavier Verboven van het ABVV was vanavond wat milder. Hij vindt de voorstellen van de regering lang niet slecht, maar wijst er toch ook op dat het dossier van de flexibiliteit daarmee nog niet van tafel is. “Het is nu aan de werkgevers om op dat vlak over de brug te komen,” zei Verboven.

Cijfers
Josly Piette van de franstalige christelijke vakbond liet even in de cijfers kijken van de regering. “Er is 80 miljoen voor overuren waarvan de helft voor de werknemers en de andere helft voor de werkgevers. Er komt 120 miljoen lastenverlaging voor ploegenarbeid, 40 miljoen lastenverlaging voor specifieke kansarme doelgroepen en dan ook nog eens 7 miljoen voor het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen.” Piette voegt er aan toe dat hij deze keer wel garanties wil over deze sommen. “Het overleg van vorige nacht heeft ons geen stap dichter gebracht omdat we discussieerden over een beloofde enveloppe van 360 miljoen euro die achteraf fictief bleek te zijn.”

Hoe het nu verder moet is niet duidelijk. Het ACV wou vanavond enkel luisteren en sprak van een kleine waterkans om het overleg nog recht te trekken. Cortebeeck sluit niet uit dat er binnenkort acties volgen. “Op het nationaal comité hebben wij het signaal gegeven dat de volgende stap acties is in de sectoren.” Aan de bijeenkomst van donderdagavond kwam snel een einde. De onderhandelaars zien elkaar morgen opnieuw van 9 tot 16 uur. Het VBO wil niet langer vergaderen omdat zij 's avonds een personeelsfeest hebben. Ook de werkgeversorganisatie die de jongste dagen wat in de schaduw bleef, toonde zich na afloop van de korte bijeenkomst ontgoocheld over de bijdrage van de regering. Volgens voorzitter Luc Vansteenkiste hoopt ook het VBO van een lineaire loonlastenverlaging. “In het voorstel dat deze week circuleerde zaten een paar mooie elementen als een lineaire loonlastenverlaging die er nu niet meer bij zijn,” aldus Vansteenkiste.