arch/ive/ief (2000 - 2005)

Regering tovert geld op tafel om sociaal overleg recht te trekken: stand van zaken
by Raf Custers Thursday, Jan. 13, 2005 at 4:09 PM
raf@indymedia.be

BRUSSEL – Moeten 2,367 miljoen werknemers in de privésector voortaan flexibeler – voornamelijk met meer overuren – werken, zonder dat de vakbondsafgevaardigden daar nog iets aan te zeggen hebben. Deze kwestie vormt een breekpunt in het sociaal overleg. Onderhandelaars van vakbonden, werkgevers en middenstanders hebben donderdag om 12u45 het overleg kortstondig hervat om het daarna weer op te schorten tot 17 uur. Een tussenstand.


Ook op de betoging van 21 december bleek flexibiliteit een gevoelig punt (foto han soete)

De onderhandelaars gingen vanochtend om zeven uur na zeventien uur onafgebroken vergaderen uitéén. Om 11 uur had Luc Vansteenkiste van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) een onderhoud met de regeringstop. Naast premier Verhofstadt waren ook de ministers Vande Lanotte (begroting), Reynders (financien), Demotte (sociale zaken) en Onckelinx (arbeid) aanwezig. Daar bleek andermaal onenigheid in de regerin ten aanzien van het sociaal overleg.

De regering verklaarde zich bij monde van Verhofstadt bereid om financieel tussen te komen om het overleg te deblokkeren vooral over de overuren. De enveloppe zou 360 miljoen euro bedragen, maar volgens Vandelanotte is zelfs 200 miljoen te veel, terwijl dat bedrag volgens Reynders wel zou kunnen. Rond 12u45 kwamen de onderhandelaars opnieuw samen in de zetel van het VBO in Brussel. Daar bleek de flexibiliteit nog altijd het kritieke punt zowel voor werkegevers als syndicale onderhandelaars. Het voorstel was om het pakket vrij te beheren overuren te verdubbelen van 65 naar 130. Van werkgeverskant zou men streven naar een automatisme: alle sectoren en bedrijven zouden de regeling moeten accepteren die intersectorieel wordt afgesproken. Volgens Xavier Verboven van het ABVV mag het aantal uren worden uitgebreid, kunnen ook formules worden afgetoetst over de recuperatie van de overuren, maar wil zijn vakbond in elk geval dat er zowel op sectorieel vlak als op bedrijfsniveau heronderhandeld wordt.

Ook voor Guy Haaze, ACLVB, moet zowel voor de sectoren als voor de bedrijven met vakbonden en vakbondsdelegaties onderhandeld worden over de overuren. “Ook op sectorniveau”, aldus Haaze, “Zodat voor alle bedrijven in één sector dezelfde regeling geldt. Anders krijg je valse concurrentie omdat voor één bedrijf een soepeler overurenregeling geldt als voor de concurrenten.” Haaze voegt er aan toe dat de overurenregeling voor de bedrijven niet zo attractief mag zijn dat werkgevers alle productiekwesties met overuren zullen oplossen tenkoste van de werkgelegenheid, dat wil zeggen zonder nieuwe jobs te creeren.

Enveloppe
Over een eventuele enveloppe van de regering hebben de vakbonden ook nog veel vragen. Met die enveloppe hoopt de regering de lasten op overuren te verlagen. Een cadeau aan de werkgevers hebben de vakbonden al gezegd. Maar ze stellen zich ook de vraag hoe de regering haar enveloppe wil financieren: via de fiscaliteit of met geld uit de sociale zekerheid. “Als het over de sociale zekerheid gaat”, zegt Xavier Verboven, “dan willen wij garanties dat daar een alternatieve financiering voor de sociale zekerheid tegenover staat.” Guy Haaze: “Wij willen niet het risico lopen dat er nu een akkoord komt maar dat men ons over drie maanden komt vragen om opnieuw sociale voordelen af te geven.”

Verboven liet verstaan dat hij op dit punt op één lijn zit met minister Vande Lanotte die zegt niet te weten waar hij ineens 2 à 300 miljoen euro moet vinden. Overigens heeft de regering al helemaal geen blanco-cheque klaar en willen ze eerst een akkoord tussen de sociale partners vooraleer met geld over de brug te komen.

Laatste knelpunt: de loonnorm voor 2005 en 2006, de duur van een nieuw IPA als dat er komt. Voor Guy Haaze moet een loonsopslag tussen 4,4 en 5,3 % liggen. Dat laatste cijfer is mogelijk volgens de Centrale Raad van het Bedrijfsleven. 4,3 % is de som van de voorziene indexverhogingen over twee jaar en de baremieke verhogingen en betekent dus in feite geen reele stijging meer van de koopkracht.

Ondertussen bevestigde het kabinet van vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) dat de regering wel degelijk 200 miljoen euro wil vrij maken om het sociaal overleg te doen slagen.

acvld
by suspicious mind Sunday, Jan. 16, 2005 at 7:03 PM

Wie erin slaagt tot driemaal toe HAAZE van het ACLVB te citeren maakt zowel zichzelf als zijn uiteenzetting natuurlijk verdacht. De liberale vakbond is sinds haar oprichting de vakbond van de bazen en voorstander van de uitverkoop van de publieke diensten. Het werkvolk heeft dat allang begrepen : HAASE zijn ding haalden amper 4 procent geloofwaardigheid bij de laatste sociale verkiezingen.

Hou hem dus buiten het debat op een anti-/andersglobalistensite.