arch/ive/ief (2000 - 2005)

Na Tsunami in Zuid-Oost Azië: christelijke arbeidersbeweging maakt 300.000 euro vrij voo
by ACW Thursday, Jan. 13, 2005 at 3:15 PM

De solidariteit in Vlaanderen na de tsunamiramp in Zuid-Oost Azië is zeer groot. Ook binnen de christelijke arbeidersbeweging ontstaan spontane initiatieven: vele lokale en regionale groepen zijn zeer actief bezig met inzamelacties voor Tsunami 1212 of voor andere solidariteitsgroepen. Noodhulpacties kunnen duidelijk op veel solidariteit rekenen. En dat is toe te juichen. Maar ook de tweede stap van wederopbouw is absoluut noodzakelijk, best in samenwerking met bestaande netwerken in de getroffen regio. Het ACW wil deze beweging mee op gang trekken.

Via Wereldsolidariteit werkt de christelijke arbeidersbeweging al meer dan 20 jaar samen met sterke en zeer actieve lokale partners in Sri Lanka, Sumatra en Zuid-India. Zo werkt Wereldsolidariteit respektievelijk samen met de onafhankelijke vakbond National Workers Congress en de Christian Workers Movement, met de Indonesische vakbond SBSI  en met de Christian Workers Movement in Tamil Nadu. Deze lokale partners hebben zwaar in de klappen gedeeld: vooral de vissersdorpen zijn zeer erg getroffen. Dit heeft hen niet weerhouden om onmiddellijk na de ramp met vrijwilligersgroepen in actie te schieten om directe hulp te verlenen aan slachtoffers: voedsel, kleding en onderdak.

Vandaag maken deze lokale partners plannen met Wereldsolidariteit voor de wederopbouw: scholen, vergaderlokalen, boten en netten voor de vissers. Met microkredieten voor projecten om mensen terug aan een inkomen te helpen. Deze wederopbouw wordt een werk van lange adem en zal de komende jaren de inzet van veel mensen en middelen vragen. Ook financiële.

Omdat de christelijke arbeidersbeweging een traditie heeft van samenwerking in de getroffen regio en zij overtuigd is dat de wederopbouw moet gebeuren in samenwerking met netwerken en sociale bewegingen ter plaatste engageert de christelijke arbeidersbeweging zich nu reeds voor 300.000 euro. Op die manier geeft zij de mogelijkheid aan Wereldsolidariteit om samen met de lokale partners in de getroffen landen wederopbouwprogramma’s uit te werken.

Jan Renders
Algemeen voorzitter ACW
Voorzitter Wereldsolidariteit