Openbare omroep wil Vlaams Belang uit Raad van Bestuur by Christophe Devriendt Thursday, Jan. 13, 2005 at 12:45 PM |
christophe.devriendtattiscali.be |
Het management van de VRT heeft laten onderzoeken of het, na de veroordeling wegens racisme, juridisch mogelijk is om de vertegenwoordigers van het Vlaams Belang uit de Raad van Bestuur te weren. De Vlaamse regering, die hierover moet beslissen, lijkt niet geneigd om op het verzoek in te gaan.
De cultuurpactwet stelt dat de raad van bestuur van de openbare omroep samengesteld wordt volgens de sterkte van de fracties in het Vlaams Parlement. De komende vijf jaar betekent dat dat Vlaams Belang, CD&V, VLD en SP.A/Spirit elk drie bestuurders mogen afvaardigen. De Raad van Bestuur ziet onder meer toe op de algemene strategie, het ondernemingsplan, de balansen en jaarrekeningen én moet de beheersovereenkomst goedkeuren.
In de juridische nota die het Vlaams Parlement bestelde naar aanleiding van de veroordeling van het Vlaams Blok staat echter dat de Vlaamse regering 'voorgedragen leden mag weigeren te benoemen of ze mag ontslaan als ze van oordeel is dat de partij die ze vertegenwoordigen de principes en de regels van de democratie niet aanvaardt'. Een duidelijke verwijzing naar het Vlaams Belang, me dunkt.
Op basis van die juridische nota liet de openbare omroep nu verder onderzoeken of de leden van het Vlaams Belang uit de Raad van Bestuur geweerd kunnen worden. De studie die de VRT hierover bestelde, belandde vervolgens bij Norbert De Batselier, voorzitter van het Vlaams Parlement.
De woordvoerster van de VRT bevestigt dat de openbare omroep de studie bestelde en doorstuurde. Over de inhoud ervan wil ze echter niets kwijt. Ze ontkent in alle toonaarden dat de studie vergezeld werd van een verzoek om de drie vertegenwoordigers van het Vlaams Belang uit de Raad van Bestuur te zetten. Toch wijst alles erop dat dat de onderliggende bedoeling is.
Omdat niet het Vlaams Parlement, maar de Vlaamse regering hierover moet beslissen, belandt de vraag eerstdaags bij de minister van Media, Geert Bourgeois. Tot gisteren had deze nog niets ontvangen. 'Als men mij hierover aanspreekt, zal ik de kwestie aan de Vlaamse regering voorleggen. Maar dat het Vlaams Parlement dit naar mij doorstuurt, is wel vreemd, omdat het Vlaams Parlement daarover al tweemaal een inhoudelijke beslissing genomen heeft: een eerste keer door de partijfinanciering van het Vlaams Belang niet in te trekken én een tweede keer door de leden van het Vlaams Belang voor te dragen voor de Raad van Bestuur van de VRT'. Parlement en regering schuiven de hete aardappel dus naar elkaar door. Niemand wil het echter met zoveel woorden zeggen, maar er is te weinig durf om in te gaan op het verzoek. Bovendien komt de Raad van Bestuur begin volgende week al een eerste keer samen in zijn nieuwe samenstelling.
Voor het Vlaams Belang zijn Ludo Leen, Eric Deleu en Dimitri Hoegaerts voorgedragen. De eerste stond jarenlang in voor de uitzendingen van de Nationalistische Omroepstichting. Hoegaerts is de persverantwoordelijke van de Vlaams Belang-fractie in de Kamer en Eric Deleu is de man achter het Antwerps Reclamebureau (ARB), dat het drukwerk verzorgt bij de campagnes van het Vlaams Belang. Overigens niet te verwarren met Jozef Deleu, de bezieler van het culturele tijdschrift Ons Erfdeel, die door SP.A/Spirit voorgedragen wordt.