arch/ive/ief (2000 - 2005)

Media / Krant De Tijd bespaart en staat te koop
by Pol Deltour (posted by raf) Wednesday, Jan. 12, 2005 at 9:42 PM
raf@indymedia.be 0476954290

Het gaat De Tijd niet voor de wind, dat was al langer duidelijk. Het goede nieuws is dat er niet onmiddellijk naakte ontslagen vallen. Het slechte dat de concentratiebeweging in de Vlaamse media zich straks nog meer doorzet. (artikel overgenomen uit De Journalist, met toestemming van de auteur)

Hoe een balletje rollen kan. Dan staat er eens een beleidsman op die werk wil maken van de administratieve vereenvoudiging in het land, tekent hij meteen voor het doodvonnis van De Tijd als onafhankelijke zakenkrant. In het begin van het jaar zagen de bedrijfsresultaten van het uitgeversbedrijf er nochtans nog goed uit. Algemeen directeur Hans Maertens gokte, na jaren van verlies, op een break-even.

Maar de afschaffing, voor bedrijven, van enkele publicatieverplichtingen in de pers, gooide lelijk roet in het eten. De Tijd derft hierdoor ruim 3 miljoen euro aan inkomsten, dat is 10 procent van haar omzet. Voor de krantensector in het algemeen beloopt het verlies op jaarbasis 10 miljoen euro.

Besparen, is dus de eerste boodschap. Vrijdag keurde de Raad van Bestuur van Uitgeversbedrijf Tijd een saneringsplan goed van 2 miljoen euro. Twee derde daarvan moet komen van operationele besparingen, een derde van inleveringen door het personeel. Er worden geen gedwongen ontslagen gepland, maar een tiental tijdelijke contracten zullen niet verlengd worden er zullen ook mensen overgeplaatst worden binnen het bedrijf. Bij De Tijd werken ongeveer driehonderd mensen.

Ondertussen gaat De Tijd ook op zoek naar een overnemer – officieel heet dat “een strategische partner die het bedrijf kan ondersteunen en ontplooien”. De Raad van Bestuur, met achter zich nog altijd het VEV en zijn sociaal secretariaat SDWorx als de grootste aandeelhouder, gelastte KBC Securities met een opdracht in die zin.

De drie grote Vlaamse krantengroepen staan alleszins al stevig in het gelid. Wie zeker een
bod doet is De Persgroep, mogelijk in een combinatie met Rossel en Roularta. Ook VUM Media is sterk geïnteresseerd. En Concentra heeft als belangrijk voordeel dat het de krant De Tijd nu reeds drukt.

Uitgeversbedrijf De Tijd, dat naast de krant ook De Belegger, Tijdnet en Tijd Beursmedia omvat, wordt voorzichtig op 40 miljoen euro geschat. De krant maakte in de loop van dit jaar een opvallende evolutie door van financiëel-economische zakenkrant naar algemene kwaliteitskrant. Zowel inhoud en vorm werden duchtig opgefrist. Op de redacties van De Standaard (VUM) en De Morgen (De Persgroep) worden de verwikkelingen rond De Tijd dan ook met heel bijzondere aandacht gadeslagen.

AANDEELHOUDERS VAN UITGEVERSBEDRIJF TIJD

%
VEV 35,33
SD Worx (sociaal secretariaat VEV) 10,49
Gevaert 10,00
Mercator & Noordstar 8,00
KBC pensioenfonds 7,02
Brussels Securities (GBL) 6,50
Personeel 5,18
Regio (Copeba-Ibel) 4,39
RMBB (Boerenbond) 3,60
Eigen aandelen 3,60
Ibervest 2,00
Bredcover 1,60
Janssen Pharmaceutica 1,44
Familie Huyghe 0,48
Regionale Uitgeversgroep / Concentra 0,36
(Bron: De Tijd)


OOK ANDERE VLAAMSE KRANTEN ZITTEN IN EEN DIP

De Tijd beleeft harde tijden, maar ook het gros van de andere Vlaamse kranten zit in een mindere periode. Dat blijkt uit de CIM-cijfers voor het derde kwartaal van 2004. Alleen de VUM-kranten gingen vooruit.

De verkoop van alle Vlaamse dagbladen daalde voor het eerst sinds lang, met 1,3 procent. De betaalde verspreiding komt daarmee op 962.000 exemplaren per dag. In heel België werden in het derde kwartaal 1,44 miljoen kranten verkocht, een daling met 0,37 procent.

Zes van de acht Vlaamse titels verkochten minder kranten. De Tijd moest 2,46 procent inleveren, De Morgen ging liefst 3,96 procent achteruit. In het segment van de kwaliteitskranten houdt alleen De Standaard stand, met een stijging van 1,75 procent.

Voor het eerst sinds lang verloor ook Het Laatste Nieuws van haar pluimen: min 2,73 procent. Het Nieuwsblad daarentegen ging met 1,91 procent vooruit, maar Het Volk verloor dan weer 4,97 procent. Gazet van Antwerpen verkocht in het derde kwartaal 1,55 procent minder kranten, Het Belang van Limburg 0,90 procent minder.

Enkel de VUM-kranten en De Tijd publiceerden echo’s van deze laatste CIM-cijfers. De andere Vlaamse kranten zwegen dit keer in alle talen. De hoofdredacties kunnen zich daarbij althans voor een deel verschuilen achter het argument dat de inkrimping een gevolg is van de lagere verkoop tijdens de zomermaanden, die in het derde kwartaal begrepen zijn. (Pol Deltour)