arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vlaams Blok doet niet mee aan solidariteitsacties voor Tsunami-slachtoffers
by christophe callewaert Wednesday, Jan. 12, 2005 at 5:24 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Op het moment dat gans België in beweging komt voor de slachtoffers van de Tsunami-ramp in Azië, doet de grootste Vlaamse partij het Vlaams Blok/Belang alles aan om toch maar niet mee te doen met de solidariteitsacties. De onlangs voor racisme veroordeelde partij voelt zich blijkbaar niet zo gemakkelijk bij de golf van solidariteit.

Na de eerste berichten over de omvang van de ramp in Azië kwam een ongeziene golf van solidariteit op gang. Al snel sloegen enkele NGO's de handen in elkaar en vormden het noodhulpconsortium 12-12. In heel het land halen mensen geld op voor het centrale rekeningnummer waar tot nu toe al 20 miljoen euro werd gestort.

Het Vlaams Blok/Belang zette aanvankelijk een link naar de organisatie Volk in Nood op hun website. Deze volksnationalistische hulporganisatie is niet erkend als NGO en zamelt naar eigen zeggen vooral hulp in voor volkeren die omwille van hun etnie vervolgd worden. Volk in Nood werd tijdens de Balkan-oorlog opgericht om steun te geven aan de Kroatiërs. Deze organisatie doet al sinds haar ontstaan verwoede pogingen om niet met het Vlaams Blok geassocieerd te worden en was ook nu verveeld met de link op de blok-site. De oproep om geld te storten aan Volk in Nood werd dan ook deze week verwijderd van de nationale site van het Vlaams Blok/Belang.

Maar dat betekent niet dat de extreemrechtse partij nu toch oproept om 12-12 te steunen. VB-voorzitter Frank Vanhecke zei dinsdag aan het Nieuwsblad dat hij niet veel vertrouwen heeft in de NGO Oxfam die deel uitmaakt van het consortium. Tanguy Veys, Oost-Vlaams provincieraadslid van het Vlaams Blok/Belang windt er op zijn privé-website geen doekjes om. “Nu op dit moment het geld van de vrijgevige en bezorgde Vlaming met hoge golven begint toe te stromen, is het evenwel nuttig dat men zich ook eens de vraag stelt naar waar hun solidariteitsbijdrage naar toe gaat? Voor een gedeelte in ieder geval naar Oxfam en daar zal wellicht het nodige blijven hangen, wees gerust !”

Stefaan Declercq, algemeen secretaris van Oxfam is niet onder de indruk van de beschuldigingen van het Vlaams Blok/Belang. “Het Blok zoekt een reden om geen geld te geven aan 12-12 en verzint daarom zaken over het geld dat blijft hangen. Maar zoals gisteren nog gezegd werd in Terzake zullen wij op het ingezamelde geld maar vijf procent administratieve kosten nemen. Dat is heel weinig en minder dan sommige andere organisaties. Het is dus een kwakkel.”

Zelf zelf zelf”
Oxfam is trouwens niet de enige derdewereldorganisatie die onder vuur ligt van het Vlaams Blok/Belang. De VB-fractie in de gemeenteraad van Puurs onthield zich bij de goedkeuring van subsidies voor ontwikkelingssamenwerking. Op de website van het Vlaams Belang-Klein-Brabant wordt 11.11.11 smalend zelf zelf zelf genoemd. “Het leeuwendeel van wat 11.11.11 ophaalt gaat naar het apparaat,” zegt gemeenteraadslid van het VB Luk Van Nieuwenhuysen. Hij voegt er aan toe dat hij meer vertrouwen stelt in Volk in Nood dat “nu ook werkt in Azië.”

Volk in Nood liet aan de telefoon weten dat het voorlopig nog geen concreet project gevonden heeft waar het opgehaalde geld naar toe zal gaan, maar dat ze “iets zoeken in de richting van kleinschalige reconstructie”. De organisatie zit duidelijk verlegen met de openlijke linken met het Vlaams Belang/Blok. “Ik heb nog geen tijd gehad om alle lokale sites van het Vlaams Blok te bekijken,” zucht de vertegenwoordiger van Volk in Nood aan de telefoon. “Maar wij zijn er niet mee gediend dat er vanaf eender welke site van die partij een oproep wordt gericht om ons te steunen.”

Vlaams Blok-gemeenteraadslid Luc Van Nieuwenhuysen vindt het ook niet kunnen dat NGO's ook aan sensibilisering doen in het noorden. “Oxfam heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat de noordwerking voor ons zeer belangrijk is,” zegt Stefaan Declercq daarover. “Dat behoort tot ons programma en staat volledig los van de discussie over de overheadkosten.”

De solidariteit met Azië overziend wil Vlaams Blokker Luc Van Nieuwenhuysen toch nog even een “eigen volk eerst”-verzuchting kwijt. “U bent er ongetwijfeld van op de hoogte dat er in eigen regio verschillende instellingen actief zijn inzake de opvang van gehandicapten. Ook zij hebben het vaak moeilijk om het hoofd boven het water te houden en om voldoende middelen te krijgen voor bijkomende opvang.”

Politieke recuperatie tsunami
by Stefan Roumen Thursday, Jan. 13, 2005 at 12:56 PM
diana.muller@pandora.be

Na even grasduinen op een tweetal threads op Politics.be (discussieforum over politiek) bemerk ik een misselijk gevoel in mijn maag. Er wordt weer aan politieke recuperatie gedaan van hulpacties. Het Vlaams Belang gaat met de meetlat de noodhulp vergelijken die de Arabische landen gegeven hebben met de bijdrages van de USA, Vlaanderen en de EU. Wat een immoreel gedrag !!! Maar ook anderen zijn niet helemaal vrij te pleiten van dezelfde intentie. Zo schijnt Groen! ook al iets gezegd te hebben over het toelaten van milieuvluchtelingen.
Hoe het ook zij, wij vinden dit soort politieke retoriek in verband met een ramp waar meer dan 150.000 mensen de dood vonden volledig naast de kwestie en zelfs totaal immoreel. Walgelijk gewoon, het toont hoe 'begaan' veel mensen zijn met de slachtoffers. Gelukkig zijn er wel nog veel andere mensen die gewoon een x aantal euro's gestort hebben uit solidariteit, zonder daarmee zichzelf te willen bewieroken of er partijpolitieke spelletjes mee te willen spelen.

Diana en Stefan.

wat is het probleem?
by John Friday, Jan. 21, 2005 at 9:41 AM

Ik vond dat juist zo goed dat het VB de 12-12 actie boycot omdat daar Oxfam inzit. Van die troep moeten ze daar niet veel verwachten in Z-O Azie en er zal veel aan de handen blijven plakken.

En wat is er nu zo erg dat de niet-giften van Saoedie-Arabie met de VS worden vergeleken? Wanneer iedereen in de pers eerst op de VS kritiek levert dat ze te traag waren en te weinig gaven, dan mocht het wel. Twee maten en twee gewichten soms?

Trouwens verscheiden moslims hebben duidelijk opgeroepen om niets te geven want de tsunami was volgens hen een straf van Allah omdat ze niet islamiStisch genoeg waren in die landen. Anderen beweerden dat het de fout van Israël was. En hoe groter de leugen hoe meer idioten dat het gaan geloven.