arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Reportage] Werknemers AGC Automotive zetten ook na vijf weken hun staking verder
by christophe callewaert Monday, Jan. 10, 2005 at 5:26 PM
christophe@indymedia.be

FLEURUS -- Aan de staking bij autoruitenbouwer AGC Automotive komt voorlopig geen einde. Op een algemene vergadering besliste het personeel om ook na 5 weken staking niet af te wijken van haar standpunt. De werknemers vragen dat de directie de herstructureringsplannen opbergt. De directie van AGC Automotive wil 284 van de 800 banen schrappen en dreigt nu met gerechtelijke stappen.

[Reportage] Werkneme...
dsc_4931_500.jpgufbkit.jpg, image/jpeg, 500x500

Bijna alle 800 werknemers van AGC Automotive, beter bekend onder de vroegere naam Splintex, tekenden present voor de eerste algemene vergadering na de eindejaarsfeesten. Vijf weken staken kruipt in de kleren en er waren dan ook weinig vrolijke gezichten te zien aan de ingang van het gebarricadeerde bedrijf. Koud zullen de arbeiders het wel niet snel hebben. Het gemeentebestuur van Fleurus schonken hen een tent en de gemeentediensten leverden vanmorgen een lading houtafval en kerstbomen die de twee vuren op de oprit van het bedrijf hoog deden oplaaien.

Zwijgzaam gingen de werknemers van AGC Automotive het bedrijf binnen om er zich te beraden over de verderzetting van hun acties. Aan de pers willen ze vooraf niet veel kwijt. “Ach, je weet hoe dat gaat,” zegt hoofddelegee Giuseppe Bordenga van de socialistische vakbond. “Journalisten rapen wat reacties op en knippen dan tot ze precies hebben wat ze willen.” Om dat te vermijden besliste het personeel eerder al om enkel via de hoofddelegees met de buitenwereld te communiceren.

Tony Marzola, hoofddelegee van de christelijke vakbond CSC, is de eerste die na afloop van de personeelsvergadering de pers te woord staat. “Er verandert niks aan het mandaat van de syndicale delegatie,” zegt hij. “We zetten de staking verder en eisen dat de directie het herstructureringsplan intrekt.” Binnen hebben de delegees nog eens kort de historiek geschetst van het conflict. De staking begon op 1 december. De delegatie rook onraad toen een ondernemingsraad met twee weken vervroegd werd.

Op die ondernemingsraad van 2 december kregen de vakbonden het herstructureringsplan voorgeschoteld. Diezelfde morgen vonden de arbeiders een brief in hun bus met de details over de plannen van de directie. 284 van de 800 banen moeten verdwijnen om het bedrijf leefbaar te houden. Na die ondernemingsraad willen de arbeiders de directieleden niet meteen laten gaan. De nationale pers spreekt meteen over een nieuwe gijzelingsactie. De Belgische werkgevers reageren ziedend.

Deurwaarders
Aan die ene actie komt snel een einde, maar de staking duurt voort. “Het orderboekje is gevuld tot 2008,” zegt Tony Marzola. “En het bedrijf is perfect in staat om die bestellingen af te werken.” En vandaag besliste het personeel dus om niet af te wijken van dat standpunt. Er komen niet meteen nieuwe onderhandelingen met de directie. Tony Marzola verwacht dat de directie niet terug aan tafel wil zolang het mandaat van de delegatie niet verandert.

De vakbonden verwachten zich wel aan juridische stappen van de directie. “We horen dat er deurwaarders op komst zijn die op straffe van dwangsommen een toegang tot het bedrijf zullen eisen. Wel, we zijn klaar om ze te ontvangen”, aldus Tony Marzola. De vakbonden beloven de komende dagen het piket te versterken. “Hun dreigementen tonen dat ze in moeilijkheden komen,” maakt Giuseppe Bordenga (FGTB) zich sterk. Hij vermoedt dat de stock van AGC Automotive stilaan uitgeput raakt. De directie bevestigde ons ook dat ze overweegt om via juridische weg toegang te krijgen tot het bedrijf. Ze wilden wel eerst nog afwachten of er toch geen opening is om terug te onderhandelen.

Volgens Giuseppe Bordenga hangt het overleven van AGC Automotive in Fleurus af van deze staking. “Als we deze herstructurering laten passeren, zal het niet bij 284 ontslagen blijven. Het is dat besef dat voor een stuk de vastberadenheid van de arbeiders verklaart,” aldus Bordenga. De hoofddelegee van het FGTB denkt ook dat geen enkele arbeider mag denken dat hij toch niet in aanmerking komt om bij de groep van 284 ontslagen te zijn. “Iedereen kan er bij zijn. Er sneuvelen 50 jobs als er één oven gesloten wordt. Maar de directie wil ook alle zogenaamde perifere jobs afstoten en doorschuiven naar onderaannemingsbedrijven. Of dat betekent dat de directie van de gelegenheid zal gebruik maken om zich te ontdoen van alle lastige elementen onder de arbeiders? Giuseppe Bordenga glimlacht veelbetekenend alvorens zich een weg te banen naar zijn auto.

La grève à AGC Automotive continue
by ujy"ez Monday, Jan. 10, 2005 at 7:02 PM

La grève au constructeur de vitre AGC Automotive n'est pas encore
terminée. À une assemblée générale, le personnel a décidé de continuer
la grève. Les travailleurs demandent que la direction retire le plan de
restructuration. La direction de AGC veut supprimer 284 des 800 emplois
et menace maintenant le personel de procédures judiciaires.

photo
by han Soete Monday, Jan. 10, 2005 at 7:09 PM
han@indymedia.be

photo...
dsc_4931_500.jpgufbkit.jpg, image/jpeg, 500x500