arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kinshasa / Straatprotest om politieke transitie te verstoren
by raf Monday, Jan. 10, 2005 at 4:20 PM
raf@indymedia.be 0476954290

In Kinshasa, de hoofdstad van Congo, zijn rellen uitgebroken tegen het "getreuzel van de politieke macht". Volgens een lokale bron protesteert een groep jonge betogers tegen "de politieke palavers die de huidige macht willen bestendigen". Achter de troebelen zou de UDPS van Etienne Tshisekedi zitten. Die partij protesteerde vorige week fel tegen een mogelijk uitstel van de voor juni geplande algemene verkiezingen.

Zondagavond heeft de Congolese minister van Binnenlandse Zaken Théophile Mbemba op TV-RTNC meegedeeld dat de aangekondigde protestmanifestaties niet toegelaten waren. Toch zouden er protesten begonnen zijn aan de lange Boulevard die van de luchthaven van Ndjili naar het centrum van Kinshasda leidt, in de deelgemeenten Masina, Kimbanseke en Ndjili. De rijweg zou er met brandende autobanden zijn afgesloten. Elders, zoals aan Place de la Victoire en Bandal, zouden er botsingen hebben plaatsgevonden tussen met stenen gooiende jongeren en de oproerpolitie. Maandanamiddag was er in een communiqué van de organisatoren van de manifestatie sprake van 19 doden. Het bericht is nergens bevestigd.


Een e-mail uit Kinshasa meldt dat een gebouw van de PPRD-partij in Masina is geplunderd en dat "de bevolking protesteert tegen de blocage van de Transitie en tegen de palavers die bedoeld zijn om de Transitie te laten duren en de onwettelijke macht te bestendigen". De PPRD staat dicht bij Congo's president Joseph Kabila.

Overgangsproces

De politieke temperatuur in Kinshasa is vorige week flink gestegen na verklaringen van abbé Malu-Malu, voorzitter van de Electorale Commissie, aan de Franse wereldomroep Rfi. Malu-Malu opperde de mogelijkheid dat de langverwachte verkiezingen in Congo niet in juni maar tegen oktober 2005 zouden plaatsvinden. Dat houdt verband met het immense voorbereidingswerk. Volgens Malu-Malu moeten er 40.000 agenten opgeleid worden die de kiesgerechtigde burgers moeten recenseren. Daarvoor zouden in heel het land ("2.350.000 km2") 9.000 bureaus ingericht moeten worden waar de kiezers zich laten registreren. Zo zouden naar schatting 28 miljoen kiezers ingeschreven worden. De Congolese overheid staat echter nog nergens met dat werk. Ook het wettelijk kader voor de verkiezingen is nog niet helemaal ingevuld.

Op Malu-Malu's verklaringen volgden felle reacties van de politieke partijen UDPS en Palu, van Etienne Tshisekedi en Antoine Gizenga. Zij verklaarden dat ze een verlenging van de Transitie nooit zouden toestaan en dat daarom de verkiezingen voor einde juni 2005 moeten plaatsvinden. De Congolese overgangs-grondwet bepaalt dat de Transitie 24 maanden duurt vanaf de installatie van de overgangsregering in juli 2003 (zie verder). Vrijdag vielen militanten van de UDPS in de gemeente Limete een autobus met personeel van de Congolese senaat aan.

Malu-Malu heeft echter verklaard dat het geen zin heeft de Congolese bevolking een rad voor ogen te draaien. In Congo gaat men er trouwens algemeen van uit dat de verkiezingen niet meer in juni kùnnen plaatsvinden. Wettelijk gezien is dat ook niet strikt noodzakelijk: artikel 196 van de grondwet zegt dat de Transitie-periode één keer verlengd kan worden, als de technische voorwaarden voor de verkiezingen dat noodzakelijk zouden maken. In de discussie die op Malu-Malu's interview is gevolgd, is trouwens geopperd dat de Congolese bevolking sinds 1960 geen verkiezingen meer heeft gekend en dat enkele maanden uitstel nu ook geen drama zijn.

Background

De Transitie is gestart met een globaal politiek akkoord, getekend in december 2002 in Pretoria. Het moest een einde maken aan een oorlog die in augustus 1998 begonnen was met een regelrechte invasie van Rwandese troepen. Tijdens die oorlog stond het Congolese regeringsleger tegenover troepen uit Uganda, Burundi en Rwanda die samen met een aantal Congolese collaboratie-groepen de helft van het land bezet hielden.

Het akkoord bepaalde onder meer dat de strijdende partijen een overgangsregering onder leiding van Joseph Kabila zouden vormen, die op haar beurt verkiezingen moest organiseren. De regering kwam er eind juni 2003 toen ook de vijandelijkheden ophielden. Het globaal akkoord voorzag ook dat een deel van de troepen van de strijdende partijen in één nationaal leger zouden opgaan en dat de resterende strijders zouden demobiliseren.

Sabotage

Maar de oorlog, ontketend door Rwanda, had een dubbele inzet: in Kinshasa de politieke macht grijpen – ten nadele van president Laurent-Désiré Kabila, en nadat die in januari 2001 vermoord was, van zijn zoon en opvolger Joseph Kabila - èn de Congolese rijkdommen inpalmen, zeker in de potentieel rijke provincies (Kivu, Oost-provincie...) in het Oosten van het land.

Die factoren bleven spelen, ook toen de oorlog formeel ten einde was. Daarom ook is de Transitie al herhaaldelijk doorkruist door militaire muiterijen, die door Rwanda werden gesteund en omkaderd, in het Oosten van Congo. Daar zijn in 2004 verscheidene met Rwanda sympathiserende officieren in opstand gekomen tegen de regering in Kinshasa. Dat gebeurde een maand geleden opnieuw, toen Rwanda zelf ook troepen in het buurland Congo liet binnenrukken.

Er was voorspeld dat ook politieke troebelen de Transitie zouden kunnen bemoeilijken. Dat lijkt nu te gebeuren. De onlusten in Kinshasa zijn aangestookt door militanten van de UDPS-partij van Etienne Tshisekedi, die tijdens de Mobutu-dictatuur (1960-1997) zowel minister als opposant was maar geen functie kreeg in de Transitie.