arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vereniging voor Bos in Vlaanderen blij over gunstige evolutie Lappersfortdossier
by Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) Thursday, Jan. 06, 2005 at 6:01 PM

De Vereniging voor Bos in Vlaanderen vindt het goed dat het dossier in positieve zin evolueert en vraagt aan de politiek om zich eindelijk eens te buigen over de problematiek van de zonevreemde bossen.

Blij dat het dossier in de goede richting evolueert

De VBV is blij dat tien hectare van het Lappersfortbos wordt gehuurd, dat dit stuk onmiddellijk zal worden opengesteld voor het publiek en dat het Vlaamse Gewest dit zal beheren. De VBV is tevens blij dat Minister Peeters de aankoopoptie op het zogenaamde moerasbos (4,5 ha.) heeft verlengd. Voor 14,5 van de in totaal 18 hectare Lappersfort gaat het dus de goede richting uit. Het resultaat van een constructieve onderhandeling tussen Fabricom en het kabinet Peeters, allicht. En eindelijk valt er sowieso een beslissing : het Lappersfortverhaal is immers een saga geworden, een jarenlange strijd voor natuurbehoud aan de rand van deze mooie stad..

... We zijn halverwege het bos

Waarom dan niet volledig vrijwaren van kapping?kan men zich afvragen. Een stadsbos, met aan de rand een KMOzone, verliest dat niet zijn aantrekkelijkheid? Natuurlijk, mensen gaan in een bos wandelen om tot rust te komen, niet om in de verte gebouwen te zien. En pleit Vlaanderen niet al jarenlang voor een meer geordende ruimte? Ook juist, KMO’s bij KMO’s, industrie bij industrie, natuur en bos bij natuur en bos. Het is de logica zelve.

Maar er is meer om voor het integraal behoud van het Lappersfort te pleiten : zowel Vlaanderen als diverse steden en gemeenten zijn nu al een tijd bezig te investeren in de planning en realisatie van nieuwe stadsbossen (een target dat ook in het Vlaams Regeerakkoord benadrukt wordt). Stadbos Oostende : is in de maak. Stadsbos Gent : is in de maak. Stadsbossen Hasselt, Aalst, Ninove, Mechelen, Vilvoorde... : ze zijn allemaal gepland en dit om diverse redenen : omdat een stadsbos groene ruimte betekent, hetgeen we allen (en niet in het minst onze spelende kinderen) verschrikkelijk missen; omdat stadsbossen een logische buffer betekenen tussen verstedelijkt gebied en platteland. En niet in het minst : omdat stadsbossen een lokale impact hebben op de luchtkwaliteit (ook niet onbelangrijk, wetende dat onze luchtkwaliteit zo slecht is).

Als Vlaanderen al een tijdje bezig is met deze beweging nieuwe stadsbossen te willen aanmaken (hetgeen wij volop waarderen), vinden we het op zijn minst gezegd “onlogisch” dat een (dan nog klein) “bestaand” stadsbos deels zou worden gekapt. Wij blijven dan ook hopen dat ook dit laatste stukje bos een bosbestemming mag krijgen.

Wij pleiten er dan ook bij de voltallige Vlaamse Regering voor om een coherente lijn aan te houden : maak “volledige” stadsbossen, geen kwart, geen halve, maar volledige stadsbossen. Besef de return on investment van stadsbossen : recreatie, ontspanning, onthaasting, speelruimte voor kinderen, biodiversiteit en ook verbeterde luchtkwaliteit. Stadsbossen als oases van rust, als groene long in je buurt. Zo goedkoop en zo onbetaalbaar.

De VBV hoopt op een politieke discussie rond zonevreemde bossen in Vlaanderen

En tot slot : het Lappersfort is het symbool van zonevreemde bossen. Vlaanderen is bosarm (is na Nederland en Ierland de meest bosarme regio van Europa) en een derde (40.000 ha) van de Vlaamse bossen is zonevreemd (zeg maar bossen die verkeerd ingekleurd zijn op de gewestplannen). En van die 40.000 kunnen er 10.000 ha gemakkelijk worden gekapt, omdat ze woon- of industriegebied zijn, bedreigd dus Wat dagdagelijks ook gebeurt trouwens.

Zolang de politiek dit probleem niet erkent, blijven we met een soort badkuipeffect zitten : je vult water in de kuip zonder er de stop in te plaatsen. Ergens komen er (met veel moeite) bossen bij, wat verderop worden er weer gekapt. We pleiten dan ook voor een coherent beleid op dat vlak.

De vorige Regering regulariseerde 130.000 zonevreemde woningen en 23.000 bedrijven. Wij kunnen dit volgen, dat geeft rechtszekerheid. Waarom dan niet eens eindelijk werk maken van ons groen erfgoed en bijvoorbeeld onze bossen ook eindelijk eens regulariseren en rechtszekerheid bezorgen?

Proficiat aan het Groene Gordel Front en de Lappersforters ! Oproep aan de politiek om zich over de problematiek van zonevreemde bossen te buigen.

Of moet er telkens eerst lokaal een soort Groene Gordel Front opstaan, die in hun vrije tijd tamtam maken, persacties voeren, wandelingen organiseren, stress meemaken, alleen maar omdat een stuk natuur een degelijk statuut zou kunnen krijgen? We hopen alvast van niet. Met alle respect voor het GGF en de Lappersforters, het zijn geweldige mensen. Met alle respect voor Minister Peeters en Minister Van Mechelen die een inspanning doen dit dossier te deblokkeren. We hopen dan ook dat de volledige Vlaamse Regering eindelijk ook eens de problematiek van de zonevreemde bossen erkent en er zich over buigt.