arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oxfam-Wereldwinkels zet zich mee in voor slachtoffers Zuidoost-Azië
by OXFAM-wereldwinkels Thursday, Jan. 06, 2005 at 5:18 PM

De vrijwilligers en het personeel van Oxfam-Wereldwinkels zijn geschokt door de ramp in Zuidoost-Azië. Ook verschillende organisaties, bij wie Oxfam-Wereldwinkels producten aankoopt, zijn getroffen door de aardbeving en de vloedgolven. Naast de materiële schade vallen er ook doden te betreuren in de families van de producenten. Oxfam-Wereldwinkels onderzoekt hoe het zijn partnerorganisaties best kan ondersteunen.

Maar de bekommernis gaat verder. Veel partnerorganisaties schakelen zich momenteel in bij de organisatie van de noodhulp en de start van de wederopbouw. Ook daarvoor wil Oxfam-Wereldwinkels zich inzetten, en wel op twee manieren.

1. Oxfam-Wereldwinkels schakelt haar lokaal netwerk in voor het inzamelen van giften.

Plaatselijke wereldwinkels verzamelen zullen giften van vrijwilligers en klanten inzamelen.

Oxfam-Wereldwinkels zal die giften bundelen en verhogen met een eigen bijdrage uit de inkomsten van de verkoop. De totale opbrengst zal Oxfam-Wereldwinkels overmaken aan zijn zusterorganisatie Oxfam-Solidariteit die betrokken is bij het verlenen van noodhulp. De hulp van Oxfam-Solidariteit spitst zich toe op het voorzien van drinkbaar water en huisvesting. Samen met lokale organisaties wordt er gewerkt aan het verwijderen van afval, het repareren en bouwen van waterinstallaties en het bouwen van woningen. Er worden ook voedsel en sanitaire pakketten verspreid, aangekocht op de lokale markt.
Belangrijk is ook dat Oxfam-Solidariteit zich ook inschakelt in de wederopbouw en het uitwerken van structurele oplossingen voor het wegwerken van armoede samen met de lokale bevolking.

2.Oxfam-Wereldwinkels zal de opheffing van de schuldenlast van de getroffen landen bepleiten bij de ministers van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken.

De vijf meest getroffen landen hebben een gezamenlijke buitenlandse schuld van 300 miljard dollar. Die landen betalen 32 miljard dollar af per jaar. Hun grootste schuldeisers zijn internationale instellingen zoals Wereldbank en IMF. Oxfam-Wereldwinkels vindt het moreel onverantwoord dat wat met de ene hand gegeven wordt met de andere hand teruggenomen wordt. Opschorting van betaling is daarom niet voldoende. België heeft een belangrijke stem binnen Wereldbank en IMF. Ons land moet daar de opheffing van de schuldenlast bepleiten. Oxfam-Wereldwinkels zal deze boodschap aan de betrokken ministers overbrengen.