arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tsunami's zijn goed voor de economie en andere perversiteiten
by christophe callewaert Wednesday, Jan. 05, 2005 at 3:54 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Het lijkt onwaarschijnlijk, maar in sommige kringen wrijft men zich in de handen bij het zien van de schade die de tsunami toebracht aan de kusten van enkele Aziatische stranden. Rampen zijn goed voor de economie, wordt daar nu al gefluisterd. Enkele economen waagden het ook al luidop te zeggen.

“Het kan pervers lijken, maar dit soort rampen heeft gewoonlijk positieve langetermijn-effecten,” zei Fred Bergsten, directeur van het Institute for International Economics tijdens een uitzending van de Amerikaanse National Public Radio. Hij was daarmee de eerste econoom die luidop durfde verkondigen wat her en der al gefluisterd werd. Rampen trekken geld aan. Er wordt weer gebouwd, gekocht en geïnvesteerd en dat is goed voor de economie.

De Thaïse regering wil 510 miljoen dollar uittrekken voor de heropbouw van de verwoeste badplaats Phuket. Indonesië wil 1 milard dollar investeren in het zwaar getroffen Noord-Sumatra. Deze berichten lieten zich onmiddellijk voelen op de beurzen van de regio. Het aandeel van Siam Cement, 's lands grootste cement-producent, steeg gisteren (dinsdag) alleen al met 4,9 %. Bouwbedrijf Italian-Thai Development zag haar aandeel zelfs met 7,3 % vooruitgaan. Sinds de ramp is het aandeel van de Thaïse cement-producent zelfs al bijna 12 % gestegen. Reden genoeg voor de zakenbank JP Morgan om dit aandeel zonder schroom aan te raden in een vooruitblik op het nieuwe jaar. De Britse Standard Chartered Bank vertelde zijn klanten dat de impact van de ramp er als een V zou uitzien: een diepe duik en daarna een even scherpe heropleving. Het is dus belangrijk om er op het juiste moment bij te zijn.

Maar Fred Bergsten verwacht niet alleen kortetermijn-winsten voor enkele bedrijven. “Het netto-effect van deze dingen (sic) is gewoonlijk een economische opleving, op zijn minst wat de korte en middellange termijn betreft. Maar doordat de onderliggende structuur verbeterd wordt, zijn er ook positieve gevolgen op lange termijn,” aldus de econoom die ook raadgever is van de G8 tijdens de jaarlijkse onderonsjes van de 8 rijkste landen.

Bergsten vergelijkt het met de groei die Duitsland en Japan kenden nadat ze grote verliezen hadden geleden in de tweede wereldoorlog. Sommige economen durven wel eens te beweren dat Groot-Britannië de economische verliezer van de oorlog was omdat het ... de oorlog gewonnen had en dus met verouderde fabrieken bleef zitten. In Thailand zullen de nieuwe, moderne hotels meer en rijkere toeristen aantrekken en dus meer opbrengen, aldus Bergsten.

Zwemmen in het geld
Het heeft te maken met die vreemde paradox van het hedendaagse geglobaliseerde kapitalisme. De Amerikaanse schrijfster Barbara Garson beschrijft het heel mooi in haar boek “Geld doet de wereld draaien”. Ze volgde een jaar lang haar eigen spaargeld. Een reis die haar ondermeer in Thailand bracht. “Iedereen die ik op mijn tocht tegenkwam, zwom in het geld. Zoveel geld en geen enkele rendabele investering voor handen. Dat is de zogenaamde nieuwe economie. Dat is het neoliberalisme,” vertelde ze ons in een interview.

Na een ramp zijn er plots weer wel rendabele investeringen en kan er opnieuw geld worden verdiend in de echte economie. Maar laten we nog eenmaal Fred Bergsten aan het woord. “Like any disaster, you get negative effects through destroying existing property and people's health, but you do get a burst of new economic activity to replace them, and on balance, that generally turns out to be quite positive.” Beweren dat de uitkomst positief is, kan Bergsten enkel door de mensenlevens als waardeloos te beschouwen. Het kan pervers lijken, zoals hij zelf al zei...

"We should have a good Tsunami ... and stay on heights filming that"
by FS4a Wednesday, Jan. 05, 2005 at 10:04 PM

"we should have a good war" is sometimes said by people knowing about that "positive economical effect" of destruction. (like grand'pa who made the WWII)

now we can say "We should have a good Tsunami ... and stay on heights filming that"

this is the same process in motion from the start : capitalism works by wasting a part of its own production in advance and by wasting its' labour class life. so when it begin to treat human life as "things", it goes to directions like Auschwits, or war in Irak, when killing is becoming an industry on which monney and power is done, and it can also lead to great "support" of the surviving people and lands where the "so unexpected" Tsunami strokes.

Nobody would say that it is a "crime" to let somebody without thechnological mean of communication.
so, it is not a crime neither not to have warned them in time, because thay had no way to be warned electronicaly.

so when it's the case for 150000 person in one time, it is not a crime neither ...

and so, making monney on the back of the 150000 death is not a crime ...

it's not the problem of the NGO's, that are working "non profit" ... but they, who receive the millions in gifts will have to work with the industry and redistribute those millions to the goods and services they use. So with a catastrophy you can make the economy work better.

the role of media, one more time, is consequent in making people sharing the pain, but not sharing the criticism that can be made to such "unexpectable" event, that some knew about 3 hours before the drama ...

remember 9/11 , and the rest ... all of these will stay as stains on our history.