arch/ive/ief (2000 - 2005)

misbruik wet op schijnhuwelijken: actie in Oudenaarde
by jessie Tuesday, Jan. 04, 2005 at 8:38 PM

...

misbruik wet op schi...
jessie_larbikl.jpg, image/jpeg, 512x384

Beste mensen,
Allereerst voor het nieuwe jaar mijn allerbeste wensen.
Ik wil jullie vertellen wat er mij de laatste tijd is aan het kwellen.
Ik wil trouwen met mijn vriend,
maar de ambtenaar van burgerlijke stand vindt precies dat ik het niet heb verdiend.
Wij trekken volgende donderdag 13 januari naar de rechtzaal,
en een beetje steun van jullie dat vinden wij ideaal.
Ga dus allen op de hort naar het Oudenaarde lappersfort.

Jessie

Nu eventjes serieuzer. Ik ben Jessica. Ik ben al anderhalf jaar samen met mijn Marokkaanse vriend. Ik leerde hem vorige zomer kennen op een rolstoelbasketbaltoernooi. Mijn vriend is gehandicapt en speelde voor een marokkaanse ploeg. Sedertdien zijn we onafscheidelijk en sedert einde juli wonen wij samen in Ronse, een klein stadje in Zuid-Oost-Vlaanderen. Ik werk daar op de groendienst van de stad Ronse. Aangezien mijn vriend illegaal in België is (zijn visa is verlopen), kan hij nog niet werken. En daarom ook dat trouwen voor ons niet zo makkelijk ligt. Alle papieren voor het huwelijk waren in orde, maar Stad Ronse stuurde ons door naar de politie, want ze vermoedden een schijnhuwelijk. Dus trokken wij braafjes naar de politie. Daar zijn we gedurende 3 uur ondervraagd geweest. Na heel lang wachten op het resultaat, kregen we een weigering van het huwelijk. Omdat we elkaar doodgraag zien, betaalde mijn vader ons voor ons nieuwjaar een advocaat en die vecht de beslissing nu aan. De eerste keer is dit op donderdag 13 januari om 9u. De zaak komt voor in het Oudenaardse justitiepaleis. Adres: Lappersfort 1, 9700 Oudenaarde. Dit ligt op 900m van het station van Oudenaarde. (wegbeschrijving vind je hier)
Alle hulp bij de organisatie is welkom!!!

Het is een schande
by beno klee Wednesday, Jan. 05, 2005 at 7:15 PM

Beste,

heb hetzelfde meegemaakt, maar ons hebben ze geen stokken in de wielen gestoken. Maar het is een schande ! Alleen al het interview vond ik dermate vernederend, "of wij al sexueel contact gehad hadden ?", wat zijn dat hun zaken, van privacy gesproken !) Ik zou graag op de een of andere manier een actiegroep starten van betroffenen die deze wanpraktijk bestrijdt. Volgens mij is ieder onderzoek naar een schijnhuwelijk in tegenspraak met Artikel 12 Recht te huwen en Artikel 14 Verbod van discriminatie op welke grond ook, zoals geslacht, ras, kleur, taal, godsdienst, politieke of andere mening, nationale of maatschappelijke afkomst, het behoren tot een nationale minderheid, vermogen, geboorte of andere status van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Bedankt voor de Steun
by jessie Wednesday, Jan. 05, 2005 at 8:50 PM

Inderdaad... het interview is zow... pfff... drie uren werden we ondervraagd... ik ben 18 en werd bijna behandeld als een naïef kind.
Ik denk inderdaad dat een actiegroep wel toekomst heeft. In mijn stad alleen vind elke maand een zogezegd schijnhuwelijk plaats..

rechtzetting
by jessie Thursday, Jan. 06, 2005 at 12:54 PM

De zitting zal zijn zo'n 100m verder van het lappersfort, in de Bourgondiëstraat, dicht bij de gevangenis.
http://www9.mappy.com/sidaoSQl/AjH9bMn21w/CFGT?anchor=0&option=0&csl=n4%2Co6%2Cp1%2Cq2%2Cm3&fsl=n4%2Co6%2Cp1%2Cq2%2Cm3&gsl=n4%2Co6%2Cp1%2Cq2%2Cm3&isl=i0&xsl=2&out=2&issl=n4&iesl=m3&ivsl1=o6&ivsl2=p1&ivsl3=q2&imult=0&iveh=ped&isveh=ped&wcn4=876582&wnn4=stationsplein&non4=&ccn4=56&tcn4=2618&tnn4=Oudenaarde&pcn4=&a10n4=&nom3=5&wnm3=Bourgondi%EBstraat+&wcm3=876747&ccm3=56&tcm3=2618&tnm3=Oudenaarde&pcm3=&a10m3=&imode=2&order=0&wno6=&wco6=&noo6=&tno6=&tco6=&a10o6=&pco6=&cco6=56&wnp1=&wcp1=&nop1=&tnp1=&tcp1=&a10p1=&pcp1=&ccp1=56&wnq2=&wcq2=&noq2=&tnq2=&tcq2=&a10q2=&pcq2=&ccq2=56&image.x=7&image.y=3

wat nu?
by Nicky Monday, Jan. 17, 2005 at 3:14 PM

Hoi Jessica, mijn vriend en ik willen ook huwen en verwachten ook veel problemen omdat hij geen verblijfsvergunning heeft. Ik volg dan ook met veel interesse en veel sympathie jullie verhaal. Hoe is het vorige week donderdag gelopen op de rechtbank???
Veel sterkte !

Voor niki
by jessica Thursday, Feb. 10, 2005 at 8:05 PM

Dank je wel, ik zal ook voor jullie de vingers kruisen.

moeilijkheden
by Anneke Tuesday, Mar. 01, 2005 at 1:19 PM

Wij zijn 9 jaar geleden moeten vluchten voor onze toenmalige commisaris Johan Demol, die over zulke zaken wikte en beschikte. We zijn toen uitgeweken naar een gemeente waar wel in onze liefde werd geloofd. Helaas hadden we ook daar de politie tegen, maar het huwelijk hebben ze niet kunnen beletten. Mijn man vloog bijna de bak in, een week na het huwelijk en ik werd ondervraagd alsof ik lid was van de maffia.... (maar ik heb al ergere verhalen gehoord). Niet opgeven, vooral niet zwijgen, geen schrik hebben, schreeuw het maar uit in de media! Naast al die schijnhuwelijken zijn er minstens evenveel die het echt menen. Liefde kent geen grenzen. Billa hoedoed!

Ontmoetingsdag gemengde koppels
by Link Brussel vzw Monday, May. 09, 2005 at 4:48 PM


Hallo,

We hebben reeds een reactie geplaatst bij het andere artikel, maar wilden graag wat explicieter ingaan op hetgeen Beno Klee schreef over die actiegroep.
Maar eerst even om ons nog voor te stellen:

Wij zijn een 'lokaal steunpunt voor interculturele samenlevingsopbouw' in Brussel, en zijn momenteel bezig met het organiseren van een ontmoetingsdag voor interculturele koppels, waar oa. de juridische problematieken zullen besproken worden. Onze wens is om na onze ontmoetingsdag over genoeg materiaal te beschikken om hierrond eventueel een actie te kunnen uitwerken, zoals bvb. het samenbundelen van allerlei getuigenissen van koppels en het beleid hiermee te confronteren. Maar dit kan enkel met de medewerking van de desbetreffende koppels.
Dit is natuurlijk slechts een voorstel. Indien er andere ideeën zijn, zijn deze minstens even waardevol.
Zijn er koppels die graag tot actie willen overgaan en hun krachten willen bundelen samen met andere 'lotgenoten', dan willen wij hier graag ruimte voor maken op onze ontmoetingsdag. Deze dag gaat door op zondag 18 september, in het vroegere stadhuis van Laken, te Brussel. Voor reacties, voorstellen, of gewoonweg om op de hoogte gehouden te worden: mail of bel ons 02 502 11 40, linkbrussel@skynet.be (vraag naar Ingrid of Silvia)


Vriendelijke groeten,
Ingrid & Silvia
Link=Brussel vzw