arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zullen de regeringen hun beloftes houden tegenover slachtoffers tsunami?
by christophe callewaert Tuesday, Jan. 04, 2005 at 6:38 PM
christophe@indymedia.be

Twee miljard dollar. Zoveel hebben verschillende regeringen al beloofd te schenken aan de slachtoffers van de tsunamiramp. Is dat veel? En zullen die regeringen hun beloftes houden?

Nadat dit weekend de Japanse regering 500 miljoen dollar beloofde en ook de Wereldbank een gelijkaardig bedrag mogelijk acht, stond de teller al boven de twee miljard dollar. Het is nog altijd maar een fractie van wat er nodig zal zijn om de getroffen landen herop te bouwen. Die kosten worden geschat op vele tientallen miljarden dollar. Maar medewerkers van de VN vrezen dat zelfs de beloofde sommen nooit ter plaatse zullen raken.

Een blik op het recente verleden leert dat hun vrees wel eens gegrond zou kunnen zijn. Toen precies een jaar geleden de wereld tijdens de kerstperiode opgeschrokken werd door de verschrikkelijke beelden van de aardbeving in het Iraanse Bam, stroomde het geld al snel toe. Maar van de beloofde 1,1 miljard dollar bleef er uiteindelijk maar 17,5 miljoen dollar voor de slachtoffers over. Eenzelfde scenario toen Honduras en Nicaragua getroffen werden door de tropische storm Mitch die het leven kostte aan 9000 mensen en 3 miljoen mensen dakloos maakte. Toen beloofden de regeringen 3,5 miljard dollar en de Wereldbank, het IMF en de EU deden daar nog eens 5,2 miljard dollar boven op. Amper een derde van de beloftes werd hard gemaakt.

Militair
Een Britse analyst vertelt aan de Guardian dat sommige landen wel eens durven schuiven met bestaande budgetten zodat ze wel aan hoge cijfers komen, maar dat er aan de totale hoeveelheid hulp niks veranderd. Een medewerker van de VN legt aan dezelfde krant uit dat er vaak sprake is van dubbele boekhouding. “Veel van dat geld zal opgeslorpt worden door het leger of zal afgeleid worden van bestaande leningen”, zegt Rudolf Muller van de VN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA).

Een woordvoerder van USAID kon niet zeggen of de militaire uitgaven in het bedrag van 350 miljoen dollar inbegrepen zijn die de VS willen schenken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell benadrukte wel dat de logistieke kosten van de militaire operatie niet inbegrepen zijn.

De Amerikaanse president George Bush wou aanvankelijk maar 15 miljoen dollar geven, maar verhoogde dat bedrag al snel tot 35 miljoen dollar nadat de VN-verantwoordelijke Jan Egeland de Westerse donoren vrekkig had genoemd. 35 miljoen dollar was nog altijd 5 miljoen dollar minder dan het inauguratiefeestje van de herkozen president zal kosten. Uiteindelijk besliste president Bush om het bedrag te vertienvoudigen tot 350 miljoen dollar. Maar, zo schrijft de Britse onderzoeksjournalist George Monbiot in de Guardian, ook dat is maar net zoveel als anderhalve dag oorlog voeren in Irak. Tot nu toe spendeerden de VS al 148 miljard dollar in Irak.

Milde schenkers:
Japan 500 miljoen dollar
VS 350 miljoen dollar
GB 96 miljoen dollar
Italië 95 miljoen dollar
Zweden 80 miljoen dollar
China 60,5 miljoen dollar
Frankrijk 56,18 miljoen dollar
Denemarken 54,88 miljoen dollar
Australië 46,48 miljoen dollar
Nederland 34 miljoen dollar
Canada 33 miljoen dollar
Duitsland 27,21 miljoen dollar