arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nachtwacht zonder verlichting
by frank colle Monday, Jan. 03, 2005 at 10:41 AM
r-dp@pandora.be

De allereerste aflevering van het televisieprogramma Nachtwacht (canvas) in het nieuwe jaar liet er geen twijfel over bestaan; ook 2005 zullen de bestaande machtsstructuren het uithouden. Als het van de deelnemers: Luc Huyse, Jacques Rogge en Etienne Davignon afhing tenminste. Onderwerp was (toepasselijk): 175 jaar België, is er nog een toekomst voor ons klein landje op wereldtoneel?

Nachtwacht in het donker, zonder verlichting


Onze drie geleerden waren het er roerend over eens dat de snelheid waarmee veranderingen op ons afkomen, het gebrek aan en respect voor autoriteit -academische zowel als politieke- onzekerheid met zich meebrengt welke enkel door krachtdadig beleid kan worden verholpen. Toen zowaar dhr. Rogge de Chinese leider Mao aanhaalde die in ‘49 een sterk gestructureerd en van weinig democratie voorzien machtsapparaat moest ontwikkelen om de jaarlijkse hongersnoden het hoofd te bieden, en dhr. Davignon verklaarde dat er een herverdeling van de rijkdom nodig was om het huidige adagium ‘de rijken worden rijker en de armen worden armer’ te doorbreken, gewaagde ik ervan aan een of ander communistisch complot te denken, maar dat was buiten de inhoud berekend.

Het inleververhaal (op sociaal-economische verworvenheden) werd weer eens uit de doeken gedaan als noodzakelijk. Dit in eenzelfde aflevering waarin -niet zonder trots- de vermenigvuldigingen van de winst bij twee van Belgisch’ én internationaal belangrijke bedrijven (Sidmar, Umicor) werd gemeld.

Als troef werd flexibiliteit van werknemers én sectoren verwacht. Die sectoren (vnl. arbeidsintensieve zoals textiel) waarin geen groei (in de praktijk dus: geen gròte groei) verwacht kon worden moeten maar met behulp van krachtdadige politici worden afgestoten (naar lageloonlanden). En de werknemers moeten maar omgeschoold worden. We moeten ons toespitsen op innovatieve kennisgerichte sectoren. Wanneer dit gebeurd mét visie, d.w.z. terugvallende sectoren 5 jaar eerder voorzien en dus niet anticiperen op reeds bestaande problematische sectoren, behouden we een (economische) voorsprong.

Waar onze academici niet aan gedacht hebben bij al dit wishful thinking is dat lesgeven aan volwassenen wel iets anders is dan aan verse groentjes van de 1e kandidatuur (bachelor). Het verondersteld in de eerste plaats op menselijk/sociaal vlak een gelijkwaardigheidsprincipe tussen lesgever en ‘student’. Eerder een uitwisselingsproject van ervaring(en) dus, en geen zonder meer te aanvaarden autoriteit zoals vooreerst verlangd van de anders zo weldoordachte heren.

Ook over een nieuwe, uiteraard streng gecontroleerde en naar eigen zeggen noodzakelijke migratiegolf werd overeenstemming bereikt. Ja dat half miljoen werklozen is wel degelijk hélemààl afgeschreven. Zover dus niets nieuws onder de zon.

Toch, een nieuwe stap werd wél waargenomen. De nakende compromis over een inlevering op het democratisch gehalte van onze samenleving als gevolg van én ten voordele van die economische globalisering, “want globalisering kan niet enkel op economisch vlak”. Global governance dus, en daar kon Davignon -lid van Bilderberg group- naar eigen zeggen weer niets van lossen, behalve dat ze geen macht uitoefenen. Net als nu rond deze tafel geen macht wordt uitgeoefend? Ze wordt er wel gerepresenteerd.

Wie dacht een klare kijk te verkrijgen op de toekomstige structuur waarin België eventueel zou kunnen komen te staan, want ondanks premier Verhofstadts pleidooi voor eenheid zijn vele van zijn opgesomde problemen nog niet opgelost, kwam dus bedrogen uit. Naar goede gewoonte slaagt het programma Nachtwacht erin over de (politieke) essentie NIETS te lossen. Hoewel 175j België bijvoorbeeld rechtstreeks met de monarchie te maken heeft, werd deze in het geheel zelf niet vernoemd.
Nachtwacht waakt dus verder in het donker, ...zonder verlichting.