arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zet leger in om tjunami-ramp te bestrijden
by Evert van Wijk Saturday, Jan. 01, 2005 at 3:22 PM
evert@mediatraining.be

De Eu-landen en de VS zouden beter hun legers inzetten in Azie om het leed als gevolg van de Tjunami te lenigen.

Tsunami: waarom zetten we het leger niet in?
--------------------------------------------------------------------------------

De inwoners van Beslan (ja, van dat schooldrama) blijken enorm gul gegeven te hebben aan de slachtoffers van de Tsunami, zo hoorde ik op de radio. Daar krijg je het als mens een goed gevoel bij.
Dit neemt echter niet weg dat ook ik me afvraag of al dat geld voor de overstromingsramp in Azië wel op de goede plek terecht komt? Enkele getroffen landen hebben een reputatie hoog te houden als het gaat om corruptie en dictatuur. En... laten we ons geen illusie maken, veel van het geld zal ook dit keer weer terecht komen op plaatsen, waar het juist niet had moeten komen. Daarom vraag ik me af of we in Nederland, Belgie, de rest van de EU, de VS, enzovoort niet gewoon het leger kunnen inzetten om met manschappen en materieel onmiddellijke bijstand ter plekke te geven. Vlieg al die transportvliegtuigen, helicopters, vrachtwagens, noodhospitalen, genietroepen, enzovoort zo snel mogelijk in naar die plekken waar ze meteen kunnen worden ingezet. Lul daar niet over, maar doe dit gewoon, what ever it cost. Het gat in de defensiebegroting dat hierdoor ongetwijfeld zal ontstaan, kan dan later (deels) gedicht worden door al die inzamelingsacties. In ieder geval weten we dan zeker dat we niet getild zijn door een of ander corrupt regime. Bovendien zullen wellicht nog veel meer mensen bereid zijn om te geven voor onze 'jongens' (en meisjes) die ter plekke al dat mooie werk verrichten waar we dan met z'n allen terecht heel trots op mogen zijn!

re
by Levi Saturday, Jan. 01, 2005 at 4:55 PM

Hoe je het ook draaid of keert, spijtig genoeg moet een leger renderen en oorlogen moeten opbrengen.
En mensen(levens) bleken in het verleden ondergeschikt, net zoals nu weer het geval is (zal zijn).

Efficiënt hulp bieden kan de leed verzachten, maar een benefiet op VTM en VRT? allemaal schoon en wel, alleen heeft men nu de hulp het meest nodig.

Ja maar ...
by GCAlis Sunday, Jan. 02, 2005 at 10:01 AM
g.calis@tiscali.be

En toch hoor ik ze (legers allerlanden) al achteraf : kijk eens wat 'onze' jongens hebben gedaan, verhoging van de defensiebudgetten, verderzetten van het charme-offensief naar de bevolking toe.Dat gebeurt dat weet je gewoon, en dat heeft risico's op middellange termijn. Ik weet natuurlijk wel dat een leger (op dit moment toch nog ...) waarschijnlijk de enige georganiseerde machine is die op zo moeilijk terrein snel hulp kan bieden.
Toch ben ik er geen voorstander voor om in alle noodsituaties 'onze'(progressieven, vredesactivisten ?) principes te laten varen. Misschien hier wel ...Niet gemakkelijk toch ...
Legers dus misschien, maar gecoördineerd door de hulporganisaties. Utopisch nog even dit : de bevolking dient hier geen frank toe bij te dragen, stop gewoon de hulp aan de puur militaire acties (Irak ..) en je hebt zo een bom duiten bijeen.