arch/ive/ief (2000 - 2005)

Azie / "Politieke schokgolven kunnen op natuurramp volgen" (Gie Goris, Mo*)
by raf Tuesday, Dec. 28, 2004 at 11:36 AM
raf@indymedia.be 0476954290

Brussel - De dodentol van de vloedgolf in de Indische Oceaan staat op ruim 25.000. Volgens lokale bronnen kan de natuurramp dubbel zoveel doden eisen. Mogelijk, zegt Gie Goris, komen er ook sociale en politie naschokken. Goris, hoofdredacteur van Mo* Magazine, is sinds 1986 regelmatig in de regio op reportage geweest.

Zondag deed zich nabij de noordoostelijke punt van Indonesië een zware aardbeving voor die enorme vloedgolven of tsunamis veroorzaakte die vervolgens in zeker zeven landen dood en vernieling zaaiden. Sri Lanka werd, qua dodental, het ergst getroffen. Daar zijn nu 12.500 doden geteld. De balans van de natuurramp in de andere landen is als volgt: India circa 7000 doden, Indonesië circa 4725 doden, THAILAND 918 doden; Maleisië, Myanmar en de Maldiven circa 50 doden.

Gie Goris, hoofdredacteur van het maandblad Mo* Magazine, trekt sinds 1986 regelmatig op reportage naar Azië. Hij volgt de situatie in het rampgebied momenteel op de voet.

Gie Goris: "Ik tracht vooral de lokale kranten te volgen. Ze zijn goed lokaal geënt en brengen het nieuws dat voor hun lezers relevant is. De internet-sites van de sociale bewegingen, die ik ook volg, zijn niet zo nieuwsgericht. Ze hebben andere dingen te doen, en terecht vind ik. Zij mobilizeren liever eerst hun achterban of gaan daadwerklijk puin ruimen".

Levert dat andere perspectieven op dan die van de Belgische media?

Gie Goris: "Wat sterk ontbreekt is de nadruk op het feit dat er toeristen zijn omgekomen. In de Djakarta Post bij voorbeeld heb ik dat niet teruggevonden. Dat is een accent dat hier wordt gelegd, uit bezorgdheid over het feit dat er misschien bekenden bij de slachtoffers zijn, maar ook omwille van het feit dat een gebeurtenis in Azië voor de media hier pas een gebertenis is wanneer er een Limburger of een Belg of een Europeaan bij betrokken is".

Wat weet je over de slachtoffers? is iedereen zonder onderscheid evenzeer het slachtoffer geworden van de katastrofe?

Gie Goris: "De media kijken nu eerst naar de gevolgen van de ramp en maken nog niet het onderscheid tussen rijken en armen. Ook omdat ze gericht zijn op de hogere middenklasse en haar beleving. In Thailand bij voorbeeld is er veel aandacht voor het feit dat een lid van de koninklijke familie is omgekomen. Dat is bijna society-nieuws. Maar het effect op de armen wordt maar in tweede of derde instantie naar boven gehaald. Dat is ook afhankelijk van de sociale bewegingen. We hebben het enige tijd geleden nog op de Filippijnen gezien, in verband met de typhoon en de grondverschuivingen die erop volgden. Eerst ging men de omvang van de ramp vaststellen. maar dan kwamen de sociale bewegingen die zeiden: op die hellingen woonden vooral de armen. Met deze ramp wordt duidelijk hoeveel mensen er op de stranden wonen, niet omdat ze het daar zo plezierig vinden, maar omdat er omwille van het kasten-systeem of het grootgrondbezit voor hen geen plaats was in de dorpen. Ik weet bij voorbeeld, maar dat is een zijsprong, dat er in Honduras géén vissers meer op de stranden wonen omdat ze door de toeristische industrie verdreven zijn. Moest ik eens kunnen uitzoeken wie er op de stranden woont, ik zou een hele sociale geschiedenis kunnen vertellen.

Bangladesh, nochtans regelmatig een rampengebied, blijkt nu niet getroffen?

Gie Goris: "Klopt, er zijn bijna geen doden geteld. Ik heb er geen enkele verklaring voor, tenzij misschien dat de vorm van de baai de schokgolf van het water geabsorbeerd heeft tegen dat die in de delta is geland. Het is heel bevreemdend, temeer omdat Bengalese kranten melding maakten van ernstige aardschokken. Tegelijk zie je dat in Somalia en Kenia wel dorpen zijn weggespoeld, terwijl die landen dubbel zo ver van het epicentrum liggen".

Thailand zou geen internationale hulp gevraagd hebben, is dat land méér ontwikkeld dan de andere?

Gie Goris: "Thailand heeft zich vrij snel uit de zware crisis van 1997-98 gewerkt. Het land kent nu een tragere economische groei. Maar economisch en qua infrastructuur staat het er beter voor dan veel andere landen in de regio. Het heeft ook een sterk militair apparaat dat nu ingezet zou kunnen worden. Indonesië daarentegen moet nog aan het economisch herstel beginnen. Na de economische en financiële crisis van de jaren '90 is het in een zware maatschappelijke crisis terechtgekomen. Birma (Myanmar) is één van de armste landen en het leeft bovendien onder de knoet van een hard militair regime. Sri Lanka heeft onmiddellijk hulp gevraagd aan India dat veel middelen heeft die evenwel niet even goed verdeeld zijn. Je hebt tweee regionale organisaties, de South Asia Association for Regional Cooperation en de ASEAN, de Zuid-Oost-Aziatische Verdragsorganisatie, die niet zo functioneel en operationeel zijn maar misschien naar aanleiding van deze ramp effectiever zouden kunnen worden".

Zou deze ramp ook politieke naschokken kunnen opleveren?

Gie Goris: "Dat zal van veel factoren afhangen. In Indonesië is de opstandige provincie Atjeh één van de zwaarst getroffen gebieden. Maar ofwel gaat de Indonesische regering er snel en grootschalig middelen inzetten èn met respect voor wat de mensen ter plaatse verwachten, ofwel komt de hulp te laat, komt er te weinig en ontbreekt het respect voor de plaatselijke bevolking. In het tweede geval bevordert de hoofdstad Djakarta de definitieve aliënatie. Wel zal in Thailand het effect zijn op de opstandige zuidelijke provincies? Ze zijn minder getroffen, ze liggen ook meer landinwaarts. Maar als de hoofdstad Bangkok nu beslist de toeristische industrie herop te bouwen zonder de achtergebleven, provincies met een moslim-meerderheid te steunen, dan giet ze olie op het vuur. Op Sri Lanka zijn zowel het Zuiden als de Tamil-regio in het Noorden getroffen. Kunnen de regering en de Tamil-Tijgers er samenwerken? De katastrofe zou daarvoor een opportuniteit kunnen scheppen".