arch/ive/ief (2000 - 2005)

AGC automotive (Splintex), de staking gaat door
by han Soete Thursday, Dec. 23, 2004 at 4:14 PM
han@indymedia.be

Vandaag besloot de algemene vergadering van de arbeiders van AGC automotive om de staking tegen de herstructurering verder te zetten. Voorb de arbeiders en bedienden van AGC Splintex blijft deze herstucturering en de 285 geplande ontslagen overbodig.

De directie van AGC automotive liet weten dat ze geen eindejaarspremies en maaltijd-cheques kan uitkeren, omdat ze gebouwen in Fleurus niet in kan.

Dat kwam volgens Tony Marzola (hoofddelegee ACV) aan als olie op het vuur voor de arbeiders van AGC automotive. "Wij hebben aan de arbeiders meegedeeld dat de onderhandelingen en verzoeningspogingen met de directie geen resultaat opleverden. Het feit dat directe de eindejaarspremies en de maaltijd-cheques weigert te betalen heeft de mensen geshockeerd. Men zag in die weigering een zoveelste poging van de directie om de mensen onder druk te zetten om terug aan de slag te gaan. Maar het heeft omgekeerd gewerkt, de algemene vergadering heeft duidelijk besloten dat het conflict verder gaat."
De volgende afspraak met de directie is er pas op 18 januari, "Ja dat is lang, maar wij zullen wellicht ondertussen nog wel vergaderen en actie voeren met de arbeiders."
De directie liet de arbeiders via de bemiddelaar weten dat de herstructurering nodig was. Zonder herstructurering gaat men de weg opgaat van een sluiting van de zetel Fleurus.
"Dat is moeilijk in te schatten" aldus Marzola "het kan om chantage gaan, maar wie weet is het waar. Wij hebben het aan de arbeiders voorgelegd en die hebben gekozen om de strijd en de staking tegen de herstructurering verder te zetten."

De arbeiders zijn in de loop van de namiddag de zeten AGC Europa gaan blokkeren. De komenden dagen en wie weet maanden (liet Marzola zich ontvallen) zal er nog verder actie gevoerd worden.
Ondertussen is er een toenemende solidariteit met de werknemers van AGC Automotive. Delegaties komen de stakers opzoeken aan het piket, men breng drank en eten mee, en in sommige bedrijven deed men omhalingen voor de stakers-kas.

Interview met Tony Marzola (audio)