arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bij DHL Aviation zijn de onderhandelingen over werkzekerheid afgesprongen
by Raf Custers Thursday, Dec. 23, 2004 at 12:00 PM
raf@indymedia.be

BRUSSEL -- Directie en vakbonden van het koerierbedrijf DHL hebben geen akkoord bereikt over werkzekerheid bij DHL-Aviation (het sorteercentrum op de luchthaven) in Zaventem. Daarover is een kleine maand onderhandeld, in de nasleep van DHL’s beslissing om het sorteercentrum op de luchthaven van Zaventem naar het Duitse Leipzig te verhuizen. Woensdag vond het “overleg van de laatste kans” plaats.

Het koerierbedrijf DHL beslise in oktober om het sorteercentrum op de luchthaven van Zaventem tegen 2008 af te bouwen tot een Benelux-hub en het gros van de activiteit over te plaatsen naar Leipzig in het Oosten van Duitsland. De verhuis zal honderden arbeidsplaatsen kosten. Maar volgens vakbondsmensen acht DHL het niet uitgesloten dat er in Zaventem extra-maatregelen nodig zijn “volgens de dynamiek van de markt”. Het bedrijf wil naar verluidt van maand tot maand de markt evalueren. Als het tot bijkomende herstructureringen beslist, dan zou het voor hoogstens vier maanden werkzekerheid willen garanderen. Dat is voor de personeelsafgevaardigden onaanvaardbaar. Zij zijn zinnens om de tussenkomst van de sociaal bemiddelaar te vragen. Er kunnen ook acties komen van het personeel van het sorteercentrum van DHL in Zaventem. Volgens Lode Verschingel van de christelijke bdiendenvakbond LBC ontstaat nu een paradoxale situatie. Verschingel: “Het deel van het personeel dat moet afvloeien vanwege de verhuis naar Leipzig, krijgt werkzekerheid tot 1 april 2008. Maar alle andere werknemers zullen van maand tot maand moeten afwachten of DHL gaat herstructureren. We hebben aan DHL gevraagd welke diensten en functies door de verhuis naar Leipzig geraakt zullen worden. DHL zegt dat tegen half januari publiek te zullen maken”. Vandaag bezorgen de vakbonden de integrale tekst van het directie-voorstel aan de werknemers van het sorteercentrum. Het zou kunnen dat de werknemers acties starten. “Toen we de mensen maandag lieten stemmen, was 80% akkoord om in actie te omen”, aldus Lode Verschingel, “maar dinsdag heeft een manager een donderpreek gehouden en dat heeft impact, zeker op de leidinggevenden. De voorbije nacht heeft DHL als voorzorgsmaatregel ook meer dan de helft van de vluchten naar andere bestemmingen afgeleid. Er was dus niet zoveel werk. Maar we houden ons klaar om actie te voeren as we het moment geschikte vinden, en we hebben dat ook zo aan de drectie gezegd”.

DHL
by bert verhoogen Friday, Dec. 24, 2004 at 2:18 AM
bert.verhoogen@skynet.be 02/759 46 43

dag indymedia-mediamensen.

vannacht, 23 december 2004 heeft zowat het ganse personeel het werk neergelegd uit protest tegen het uitblijven van om het even welk werkzekerheidsgarantieplan voor de werknemers van DHL Aviation.

De ramp ligt volledig plat en hierdoor kan er ook geen materiaal gesorteerd worden.

De delegees en het personeel verdienen alle steun ook vanuit andere bedrijven op de luchthaven.

Voor meer info, contacteer één van de delegees of secetarissen, na hun verdiende recuperatierust.

bert (ontslagen delegee DHL Aviation)