arch/ive/ief (2000 - 2005)

DRINGENDE OPROEP: Medisch materiaal voor Fallujah gezocht!
by Inge Van de Merlen Wednesday, Dec. 22, 2004 at 11:18 PM
Inge.Van.de.Merlen@telenet.be

In verscheidene steden van Irak vinden reeds enige tijd de grootste gruwelijkheden tegenover de plaatselijke bevolking plaats, waarvan amper iets via de gewone media doorsijpelt. Duizenden burgers hebben nood aan medische hulp, die hen echter - wellicht om politieke redenen - door de Iraakse regering en het Amerikaanse leger wordt geweigerd.

Volgende week vertrek ik samen met een andere vrijwilliger naar het Midden-Oosten om medisch materiaal te overhandigen aan een contactpersoon uit Irak. Deze liet reeds weten dat er een dringende nood bestaat aan externe fixators.

Indien je over de juiste connecties beschikt om op goedkope wijze aan zulke externe fixators – of eventueel ander medisch materiaal dat nuttig kan zijn voor oorlogsgebieden – te geraken, zou ik het ten zeerste op prijs stellen indien je ons hiervan op de hoogte bracht. Telefoneer me dan op 015/71.11.75 of 0477/63.41.25. Zelfs indien dit niet meer geregeld kan worden voor we vertrekken, kan eventueel nog materiaal nagestuurd worden.

Iemand die enkel de nieuwsberichten van op tv of in de kranten kent, heeft er geen flauw idee van wat er werkelijk aan de gang is. Medische hulpverleners worden belemmerd in het toedienen van medische zorgen aan gewonden, ziekenhuizen worden overvallen door het Amerikaanse en Irakese leger, ziekenwagens worden beschoten, artsen geïntimideerd, gebruik van chemische wapens,…

Onze contactpersoon in Irak vertelde me vandaag nog per telefoon dat de vluchtelingen uit Fallujah eerst in scholen waren ondergebracht, maar nu zijn ze er buiten gezet en moeten ze overnachten in tenten in de woestijn. De getuigenissen van de mensen ter plaatse verschillen enorm van de mooie praatjes die via de Amerikaanse media over de westerse wereld verspreid worden.

Meer info over de toestand vind je onder andere op:

http://www.intal.be
http://www.health-now.org
http://www.dahrjamailiraq.com
http://vitw.org/archives/744#more-744
http://vitw.org/archives/741#more-741

De wereld moet weten wat er werkelijk aan de hand is in irak!!!