arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden en werkgevers zonder akkoord uit elkaar
by christophe callewaert Wednesday, Dec. 22, 2004 at 8:02 PM

Het interprofessioneel overleg werd om 19u00 opgeschort. Morgen om 16u00 zien de onderhandelaars elkaar opnieuw. In de voormiddag willen ze eerst hun achterban raadplegen.

"De onderhandelingen verlopen bijzonder moeizaam", dat is de enige commentaar die de vakbonden willen lossen. De gesprekken van vandaag werden de onderhandelingen van de laatste kans genoemd. Het is niet duidelijk of er morgen een verlengstuk wordt aan gebreid.

De onderhandelaars wilden ook niet zeggen of er nieuwe voorstellen op tafel liggen die ze aan hun achterban willen voorleggen. Het lijkt er wel op dat niemand de verantwoordelijkheid wil dragen van het mislukken van de onderhandelingen. Als er geen bevredigend akkoord komt, is het aan de regering om een loonnorm te bepalen voor de komende twee jaar. De onderhandelingen voor de akkoorden op het niveau van de sectoren dreigen dan in een zeer ongunstig klimaat te verlopen. Ook het overleg over de eindeloopbaan start dan begin volgend jaar onder een zeer slecht gesternte. Het overleg verloopt zo moeilijk omdat de werkgevers heel hard vasthouden aan hun eisen die ze al in de zomer voor de start van het overleg in de media lanceerden. Ze willen meer flexibiliteit, meer overuren waarvan een grot deel zonder inspraak van de vakbonden, de afbouw van het brugpensioen en een loonstop. De vakbonden willen geen sociale achteruitgang. Gisteren onderstreepten ze dat nog eens met een succesvolle betoging in Brussel. Het was van de betogingen tegen het globaal plan van de regering Dehaene geleden dat er nog zoveel mensen door Brussel trokken in een vakbondsbetoging.