arch/ive/ief (2000 - 2005)

Karel Meganck (BBTK Fortis AG): "Betoging moet syndicale leiders sterken"
by christophe callewaert Tuesday, Dec. 21, 2004 at 10:14 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Lang voor de start van het sociaal overleg hadden de werkgevers al de toon gezet met hun roep om meer flexibiliteit en een langere werkweek. Bij de vakbonden van Fortis AG begon het toen al te dagen dat de vakbonden aan de vooravond van een onrustige periode stonden. Zij lanceerden een petitie waarin ze de onderhandelaars van de vakbonden opriepen om geen duimbreed toe te geven op vlak van eindeloopbaanregelingen, de overuren, de lonen en de wekelijkse arbeidsduur. Eén van de initiatiefnemers van de petititie, Karel Meganck (BBTK) denkt dat de syndicale leiding nu versterkt terug aan de onderhandelingstafel kan.

Karel Meganck (BBTK ...
dsc_4337_fiancies.jpg, image/jpeg, 600x398

Vorige week heeft de delegatie van Fortis AG de petitie met duizenden handtekeningen overhandigd aan de onderhandelaars in Brussel. “De petitie werd zeer positief onthaald. Het is voor hen toch ook een signaal dat de basis inderdaad vindt dat er een akkoord van sociale vooruitgang in plaats van achteruitgang moet komen,” zegt Karel Meganck. “Zelfs in de financiële sector die op vlak van lonen en arbeidsvoorwaarden toch niet meteen de meest benadeelde is, haalden we een pak handtekeningen op. Dat moet de onderhandelaars toch sterken in hun njet tegen de sociale achteruitgang.”

Tijdens de rondgang met de petitie heeft Karel Meganck gemerkt dat de onvrede diep zit. “Om je een anecdote te vertellen: bij de werknemers van de beurs Euronext hebben we 37 handtekeningen opgehaald. Dat toont toch dat zowat iedereen er genoeg van heeft om te horen dat er geen geld is voor loonopslag.” Volgens Karel Megank is de roep om een loonstop totaal in strijd met de economische berichten die de mensen horen op het nieuws. “Vorige week schrijft het weekblad Trends dat de 30.000 grootste bedrijven van België hun winst verdubbelden. Ja bon, dan weet je het wel...”

Keerpunt
“Hoe je die houding van de werkgevers moet verklaren? Ik denk dat ze zich sterk voelen omdat Europa aan hun kant staat. De Europese regels zijn op hun maat geschreven en door de uitbreiding kunnen ze weer met de concurrentie van goedkopere arbeidskrachten dreigen. Ook onze regering speelt in hun kaart,” zegt Karel Meganck. Maar de BBTK-delegee wil ook in eigen boezem kijken. “We hebben als vakbond wel heel lang gewacht om een krachtig signaal te geven,” zegt Karel Meganck.

Karel Meganck denkt niet dat dit de laatste actie was. “Dit is een keerpunt. Het is genoeg geweest. Als de werkgevers bij hun standpunt blijven, dan zou het wel eens kunnen dat we de volgende keer nog een stap verder gaan. Vandaag bleven de meeste bedrijven nog open.”

pic
by han Tuesday, Dec. 21, 2004 at 10:55 PM

pic...
dsc_4337_fiancies.jpg, image/jpeg, 600x398

pic