arch/ive/ief (2000 - 2005)

Arbeiders AGC Automotive houden moed er in | Bij Picanol zijn ze Coene nog niet vergeten
by christophe callewaert Tuesday, Dec. 21, 2004 at 9:36 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Bij Picanol zijn ze zakkenvuller Jan Coene nog niet vergeten en willen ze niet weten van een loonstop. De arbeiders van AGC Automotive geloven dat ze de 284 ontslagen ongedaan kunnen maken.

Arbeiders AGC Automo...
dsc_4457.jpg, image/jpeg, 600x399

Picanol:
“Zaak-Coene is bewijs dat loonstop totaal onterecht is”

Bij weefgetouwenbouwer Picanol kunnen ze er nog altijd niet bij. Topman Jan Coene stopte zichzelf 22 miljoen euro toe. “Dit tot grote woede en verontwaardiging van de arbeiders,” zegt Stefaan Williams, hoofddelegee van het ACV. “Wij moesten werken met het mes op de keel omdat het bedrijf anders zou verhuizen naar China. En we kregen maar een klein beetje loonopslag.” Volgens Stefaan Williams is de zaak-Coene een mooi voorbeeld van wat er verkeerd loopt. “Het is het bewijs dat een loonstop totaal onterecht is. Het geld moet gebruikt worden voor de werknemers en voor de fabriek. Picanol is speciaal omdat het zo extreem is, maar in veel in andere bedrijven komen zo'n zaken niet eens aan het licht,” aldus nog Stefaan Williams.

AGC Automotive:
“Hadden we dan gewoon de armen moeten kruisen?”

De werknemers van AGC Automotive kregen op de betoging van alle kanten steun en dat deed deugd. Ze zijn al sinds begin december in staking omdat ze de geplande herstructurering niet aanvaarden. 284 werknemers dreigen hun job te verliezen. “Iedereen kent ons en iedereen vindt het walgelijk wat men ons heeft aangedaan,” zegt hoofdafgevaardigde van het ABVV Giuseppe Bordenga. Even kreeg het conflicht bij AGC Automotive een nationale dimensie toen de werknemers de directie van het bedrijf even niet lieten gaan. Het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) keurde die actie scherp af. “Moeten we de armen kruisen als de directie vlak voor kerstmis 284 collega's aan de deur zet? Wie verdient het hier echt om veroordeeld te worden?” vraagt Giuseppe Bordenga zich af. Morgen is er een nieuwe verzoeningsvergadering tussen de directie en de bonden. “Dat de directie maar eens goed nadenkt over de economische toestand van Charleroi. Bij AGC is het orderboekje goed gevuld. Het bedrijf staat vol moderne robots en de arbeiders zijn zeer productief. Er is dus geen enkele reden om de 284 ontslagen te aanvaarden.”

Siemens Huizingen:
“Belgische werkgevers willen Duitsland achterna”

“Wij verdedigen onze sociale verworvenheden,” zegt een delegee van de Siemens-vestiging in Huizinga. Bij het moederbedrijf in Duitsland hebben de vakbonden de 40-urenweek moeten slikken. “Het is een akkoord dat twee jaar loopt en het zou een dreigende delocalisatie moeten tegenhouden,” zegt de Belgische Siemens-delegee van de Franstalige vakbond FGTB. “Wellicht spelen veel Belgische werkgevers met hetzelfde idee, maar ze vergeten dat vakbonden hier een tegenmacht vormen en niet zoals in Duitsland het bedrijf mee beheren.” Bij Siemens hebben ze weinig hoop dat het nog tot een akkoord komt. “Morgen loopt het helemaal vast en dan zal de regering moeten tussen komen. Spijtig want het IPA, dat moet toch iets tussen werkgever en vakbonden blijven.”