arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verzuchtingen van werknemers bij Baltimore Aircoil, Carrefour en de overheidsdiensten
by christophe callewaert Tuesday, Dec. 21, 2004 at 6:55 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Flexibiliteit, aanvallen op het pensioen en werkgevers die geen cent willen afstaan van hun winsten. Ook bij Baltimore Aircoil, Carrefour en de overheidsdiensten wordt er luid gemord.

Verzuchtingen van we...
dsc_4270.jpg, image/jpeg, 600x432

Baltimore Aircoil International:
“Kom maar eens naar de leasing wagens bij ons op de parking kijken”

Bij Baltimore Aircoil International uit Heist-op-den-Berg maken ze zich zorgen over de toegenomen flexibiliteit en de aanvallen op het brugpensioen. “We zijn nu al heel flexibel want we werken in ploegverband. En dat ze het brugpensioen willen afbouwen, kan echt niet. Teveel jonge mensen vinden geen werk. Dat ze die eerst eens een job bezorgen,” zegt een arbeider van het bedrijf dat elementen produceert voor koeltorens. Maar bij Baltimore Aircoil International willen ze ook geld op tafel zien komen. “Het mag een procentje meer zijn. De lonen gaan wel omhoog met de gezondheidsindex, maar een groot aantal producten als benzine die een stuk duurder zijn geworden, zitten niet in die index.” Dat de werkgevers deze betoging niet zien zitten, vinden ze bij Baltimore Aircoil niet verwonderlijk. “Agoria, Unizo en het VBO roepen al de hele zomer nog lang voor ze een eerste keer onderhandeld hebben voor een nieuw interprofessioneel akkoord. Ze zeggen dat ze niet meer voldoende winst maken. Maar kom eens kijken naar de leasing auto's die op de parking staan te blinken.” Bij Baltimore kijken ze ook al vooruit. “In het voorjaar volgen de onderhandelingen voor de eindeloopbaan. Dan zal het pas warm worden.”

Carrefour:
“We werken nu al van zeven uur 's morgens tot tien uur 'savonds.”

De werknemers van warenhuis Carrefour weten alles over flexibiliteit. “Wij werken van zeven uur 's morgens tot tien uur 's avonds,” zegt een werkneemster van Carrefour. “Probeer maar eens je kinderen naar school te brengen als je al om zeven uur moet beginnen.” Tegenover die flexibiliteit staan geen hoge lonen. “Geen premies, geen hoger loon. Bovendien werkt bijna iedereen bij ons parttime. Wellicht omdat dat de werkgever beter uitkomt.” Nog meer flexibiliteit zien ze bij Carrefour niet zitten. “Het moet altijd van onze kant komen. Die late openingsuren verhogen dan ook nog eens de onveiligheid.”

Overheidsdienst financiën:
“Een ongunstig IPA in de privé betekent moeizame onderhandelingen in de overheidssector.”

Een grote groep militanten van de overheidsvakbond ACOD mengt zich onder de betogers. “Sommige werknemers van de overheidsdienst vragen zich wellicht af waarom we vandaag betogen. Een interprofessioneel akkoord geldt normaal enkel voor de privé-sector,” zegt Aimé Truyens, voorzitter van ACOD financiën van Vlaams-Brabant. “Maar ik ben er van overtuigd dat een ongunstig akkoord, zich zal vertalen in moeizame onderhandelingen in de overheidssector.” Vooral de gunstige pensioenregeling zou dan wel eens onder vuur komen te liggen. “Hier en daar hoor je al klagen over de zogenaamd veel te dure pensioenen bij de overheid. Als de werknemers van de privé gevraagd worden om de tering naar de nering te zetten, zullen ze daar bij ons ook mee afkomen,” aldus Aimé Truyens.