arch/ive/ief (2000 - 2005)

Carl De Clercq (ACV-textura): "Als het moet, kan het signaal nog veel sterker zijn.''
by christophe callewaert Tuesday, Dec. 21, 2004 at 6:19 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- "Een interprofessioneel akkoord, ja. Maar dan zal er wel iets moeten instaan." Dat zegt Carl De Clercq, secretaris van ACV-textura in de regio Dendermonde.

Carl De Clercq (ACV-...
dsc_4279_textura.jpg, image/jpeg, 600x523

Carl De Clercq, secretaris van ACV-textura vindt het verwonderlijk dat een interprofessioneel akkoord zo'n onrust veroorzaakt. “Dat het sociaal overleg zo leeft bij de mensen, wil wel iets zeggen. Wellicht voelen veel mensen aan dat er eindelijk eens iets moet gebeuren.” Hij begrijpt de houding van de werkgevers niet helemaal. “Als er werk is, doen de werknemers nu al zonder problemen overuren. De delegees werken daar meestal constructief aan mee. Nu willen ze die mogelijkheid tot inspraak afschaffen. Onze mensen begrijpen dat niet.”

Het is vooral dat onbegrip over de harde houding van de werkgevers die de werknemers gestimuleerd heeft om vandaag in Brussel te betogen, vermoedt Carl De Clercq. “De mobilisatie verliep bijzonder vlot. We hebben zelfs mensen moeten tegenhouden anders zouden hele bedrijven leeggelopen zijn. Het is nog geen algemene staking, hé.” Voor Carl De Clercq een bewijs dat dit nog maar een eerste speldenprik was. “We kunnen nog veel meer mensen op de been brengen dan vandaag. Als het moet, kan het signaal nog veel sterker zijn.”

Carl De Clercq hoopt dat er morgen toch een akkoord uit de bus komt. “Een interprofessioneel akkoord is belangrijk voor een sector met veel kleine bedrijfjes als de textielsector. Maar dan moet er wel iets in staan. Zonder goed akkoord zullen de onderhandelingen in de sectoren veel onrust veroorzaken. Een onderhandeling op sectorieel niveau staat een stuk dichter bij de mensen. Dan kan het wel eens tot een uitbarsting komen. Zelf hebben wij dat twee jaar geleden meegemaakt toen de hele textielsector vier dagen lang gestaakt heeft.”

foto textura
by han Tuesday, Dec. 21, 2004 at 11:07 PM

foto textura...
dsc_4279_textura.jpg, image/jpeg, 600x523

foto textura