arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nationale betoging / "Nog méér flexibiliteit kan niet"
by raf Tuesday, Dec. 21, 2004 at 3:16 PM
raf@indymedia.be 0476954290

Min 1, zei de thermometer rond 11u30 aan de Brusselse Beurs. Maar de nationale vakbondsbetoging van vandaag zat wel vol animo, omdat de werknemers in tal van bedrijven aan den lijve ondervinden hoe er aan hun lonen, arbeidsuren en eindeloopbaanregeling wordt geknaagd.

Nationale betoging /...
dsc_4134.jpg, image/jpeg, 600x399

Vlak tegenover de Beurs staat er bij voorbeeld een delegatie van de call-centers van Up-Call. Eén filiaal is zopas failliet verklaard, in Brussel zijn ze niet betaald voor november, Antwerpen wacht op een vonnis van de handelsrechter. Hun zaakvoerster moet het ontgelden: "Cowgirl-praktijken" en "Lady betaalt niks" staat er op hun spandoeken.

Een grote afvaardiging van de Vlaamse Gemeenschap hoort niet echt thuis op deze betoging van de privé-sector, of toch? Roger Van Nuffelen, ACOD-delegee voor de Bijzondere Jeugdbijstand: "We zijn hier absoluut wel op onze plaats! Ze willen onze brugpensioenen afnemen. Maar ook bij ons hebt ge belastende beroepen die vroeger dan op 65 jaar moeten kunnen stoppen. Ziet ge iemand van 65 al bezig tussen 17-18-jarigen? Dat is zwaar werk. Ik hoop dat het patronaat inziet dat de arbeiders klaar zijn om in beweging te komen. Bij ons hebben we niet moeten mobilizeren, dat ging vanzelf".

Bij Bosto in Merksem produceren ze rijst. Delegee François Geldhof: "De flexibiliteit is niet meer te doen. Ze laten u om 6 uur komen en vragen u van vort te werken tot 16-17 uur. We zijn met 65 vasten en een 12-tal interims. Vroeger waren we met 125. Tijd om de mensen op te leiden is er niet meer. Het moet snel-snel gaan. Ze zetten ook de interimmers aan machines waarvoor ge feitelijk een jaar opleiding moet krijgen. En nu wil het patronaat zomaar 170 overuren per jaar zomaar opeisen, zonder enige syndicale controle zoals het normaal zou moeten? Dat kan niet".