arch/ive/ief (2000 - 2005)

Toespraken nationale betoging / "Werknemers verdienen beter"
by raf Tuesday, Dec. 21, 2004 at 2:06 PM
raf@indymedia.be 0476954290

"Jullie zijn met 50.000", riep André Mordant van het FGTB voor de start van de vakbondsbetoging in Brussel. De drie vakbonden reageren met de manifestatie tegen het Belgische patronaat dat "sinds de zomer aan het provoceren is". De betoging moet de werknemerseisen voor het interprofessioneel overleg kracht bijzetten. Maar ook het behoud van de regeling voor het einde van de loopbaan en de sociale zekerheid staan centraal.

Toespraken nationale...
manif9_pod.jpg, image/jpeg, 680x510

"Het is koud, letterlijk en figuurlijk", zo begon Xavier Verboven van de socialistische vakbond ABVV zijn toespraak. "Het is koud omdat de werkgevers langer willen doen werken, niet willen praten over loonsverhoging en flexibeler uren willen zonder overleg. Het is koud omdat zoveel KMO's geen syndicale vertegenwoordiging hebben. Toch hebben we het warm, omdat zovelen onze oproep hebben beantwoord en willen vechten voor hun toekomst".

Verboven antwoordde ook op het verwijt van werkgeverskant dat de vakbonden met deze manifestatie het overleg over een nieuwe interprofessioneel akkoord voor 2005-2006 zouden dwarsbomen. Dat was daags voor de betoging nog de strekking van verklaringen van het Verbond van Belgische Ondernemingen en van de patroonsfederatie Agoria. Verboven: "De werkgevers zijn pisnijdig. Maar ze zijn vergeten dat zij hebben geprovoceerd met hun voorstellen om langer en flexibeler te werken. Zij hebben de aanval op het brugpensioen ingezet".

Guy Haaze van de liberale vakbond ACLVB begon met een slogan: "In de jaren '80 moesten we werken gelijk Japanners, in de jaren '90 gelijk Roemenen en Russen en nu gelijk Chinezen. Maar niet met den dezen!" Haaze viel uit tegen de "implosie" van de sociale uitkeringen en tegen de vermindering van de koopkracht. Hij pleitte voor het behoud van de indexering van de lonen aan de levensduurte en van de brugpensioenen. Haaze zei ook dat het collectief overleg tussen patroons en vakbonden behouden moet blijven "in de bedrijven, in de sectoren en interprofessioneel".

Luc Cortebeeck van de christelijke vakbond ACV herhaalde de centrale eisen van de betoging: "De werkgevers en de regering willen niet begrijpen dat de werknemers beter verdienen. Ze begrijpen ook niet dat de werknemers het door hebben dat de voorstellen van regering en VBO over de eindeloopbaan van elkaar gekopieerd zijn".
"De werkgevers en de regering", zo ging Cortebeeck voort, "willen afbouw van het brugpensioen, wij willen een sociale eindeloopbaan, betr en minder stresserend werk".
"Zij willen oudere werknemers op straat zetten, wij willen behoud van het brugpensioen".
"De regering wil de gehuwde bruggepensioneerden fiscaal discrimineren, wij zeggen: weg met die onrechtvaardigheid".
"Werkgevers willen minder sociale zekerheid en meer private verzekering, voor degenen die het kunnen en de regering spreekt dat niet tegen; wij willen verhoogde minimum- en welvaartsvaste uitkeringen en een degelijke financiering van de sociale zekerheid".
"Werkgevers willen de werknemers uit kleine bedrijven niet beschermen tegen sluiting; wij willen dat werknemers uit KMO's ook recht hebben op een sluitingspremie".

De sprekers onderstreepten dat ze het interprofessioneel overleg willen hervatten en afronden met een akkoord voor de werknemers in de privé-sector voor de volgende twee jaren. Maar zowel Guy Haaze als André Mordant van de Franstalige socialistische vakbond FGTB zeiden dat dit mogelijk niet de laatste betoging geweest is. Haaze: "Indien dit niet volstaat, dan doen we na 1 januari voort". Mordant: "als ze ons niet horen, dan zullen we moeten terugkeren".

Toespraak Luc Cortebeeck
by ACV Tuesday, Dec. 21, 2004 at 3:39 PM

Collega’s, vrienden, kameraden,

Gij zijt met zovelen opgekomen op deze koude winterse dag omdat gij weet en voelt wat er op het spel staat.

Gij weet en begrijpt wat regering en werkgevers niet willen weten, niet willen begrijpen.

Dat werknemers beter verdienen.

Dat deze manifestatie het eerste antwoord is van de werknemers op hùn voorstellen voor eindeloopbaan en sociale zekerheid.

Dat de werknemers niet van gisteren zijn en het door hebben dat de voorstellen van regering en VBO over eindeloopbaan van elkaar gekopieerd zijn.

Gij weet en begrijpt:
Dat deze voorstellen onze sociale zekerheid en onze eindeloopbaan regeling met o.m. de brugpensioenen regelrecht bedreigen en in het gedrang brengen.

De werkgevers en de regering willen afbouw van het brugpensioen;
Wij willen een sociale eindeloopbaan, beter en minder stresserend werk.
Zij willen oudere werknemers op straat zetten;
Wij willen behoud van het brugpensioen;

De regering wil de gehuwde bruggepensioneerden fiscaal discrimeren;
Wij zeggen: weg met die onrechtvaardigheid;

Werkgevers willen minder sociale zekerheid en meer private verzekering, (voor diegenen die het kunnen) en de regering spreekt dat niet tegen;
Wij willen verhoogde minimum- en welvaartsvaste uitkeringen en een degelijke financiering van de sociale zekerheid;

Werkgevers willen de werknemers uit kleine bedrijven niet beschermen tegen sluiting;
Wij willen dat werknemers uit KMO’s ook recht hebben op een sluitingspremie.

Collega’s, vrienden, vriendinnen: werknemers verdienen beter.

Sedert de zomervakantie worden wij, werknemers onder druk gezet:

  • ons werk wordt voortdurend bedreigd;
  • onze werkdag en werkweek moeten opnieuw langer, voor niet;
  • ons werk voldoet niet, het moet sneller en harder;
  • ons werkleven moet verlengd;
  • ons loon moet omlaag.

Werknemers verdienen beter.

De werknemers uit de non-profit verdienen werk, goed werk en eerlijk betaald werk. Gij hebt onze steun.
De werknemers uit de privé verdienen werk, goed werk en eerlijk betaald werk.
Gij hebt onze steun.
De werknemers van de overheid verdienen werk, goed werk en eerlijk betaald werk.
Gij hebt onze steun.

Heel onze samenleving heeft nood aan werk, goed werk en eerlijk betaald werk.

Daarom, regering en werkgevers willen wij werk als eerste antwoord op alle maatschappelijke uitdagingen, werk voor 600 000 werkzoekenden.

Daarom willen wij kwaliteit in werk en leven in plaats van flexibiliteit.

Daarom vragen wij respect voor de werknemers, willen wij respect voor de syndicale afgevaardigden en voor de vakbeweging.
Daarom blijft de index heilig voor loontrekkenden en sociale uitkeringstrekkers.

Daarom vragen wij een redelijke loonmarge in plaats van een loonstop.
De werknemers zijn niet dom, zij nemen hun verantwoordelijkheid; maar de concurrentie uit Oost-Europa en China, zeg maar de globalisering van de economie, worden nu gebruikt en misbruikt.

De werknemers verdienen beter.
Zij verdienen een interprofessioneel akkoord met inhoud.

Les travailleurs méritent mieux.

Ils méritent le maintien de la prépension et une fin de carrière sociale ;

Ils méritent une sécurité sociale solide ;

Ils méritent un accord interprofessionel avec un contenu.

Dank u, Merci,

Hou moed, Bon courage.

IPA
by Vanglabeke Noël Friday, Jan. 21, 2005 at 2:49 PM
noel_vanglabeke@hotmail.com

Zoals verwacht hebben de toponderhandelaars net zoals in het verleden een nieuw beschamend voorontwerp van akkoord
afgesloten.Mijn voorzitter Cortebeeck mag beweren wat hij
wil, de sociale afbraak reeds gestart onder de regeringen
Martens (jaren 80)gaat onverminderd verder.Als een van de 50.000 in Brussel op 21 dec heb ik eens te meer het gevoel
dat wij als arbeiders niet verdedigd worden.Wij verdienen inderdaad beter dan dergelijk akkoord.De patroons zitten op een berg nettowinst die tot aan de hemel reikt maar de lonen stijgen amper gelijk aan de inflatie .De werkloosheid is gestegen tot ongekende hoogtes maar het aantal overuren mag blijkbaar zonder probleem verdubbeld worden .De lage lonen worden verhoogd op kosten van de
sociale zekerheid .En dan vind mijn voorzitter dat het akkoord er best mag zijn.Foei Luc , verticale solidariteit vind ik in het akkoord niet terug ,wel verdere verarming,
slechtere werkomstandigheden en geldtransfers van de sociaalverzekerden naar de lage lonen (solidariteit onder de armen).