arch/ive/ief (2000 - 2005)

Werkgevers reageren kregelig op vakbondsbetoging
by christophe callewaert Monday, Dec. 20, 2004 at 5:34 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Agoria vindt de vakbondsmanifestatie van morgen “niet opportuun”. Dat verschillende bedrijven dinsdag geconfronteerd worden met stakingen, vinden de werkgevers uit de metaalsector zelfs “verwerpelijk”. Het VBO weigert te onder handelen “met het syndicale mes op de keel” en wil pas terug aan tafel gaan zitten als “de rust is teruggekeerd”.

De werkgevers reageren bijzonder geprikkeld op de vakbondsbetoging van morgen. Agoria, de organisatie van werkgevers uit de metaalsector, kwam maandag het eerst naar buiten met een kregelig persbericht. Daaruit blijkt dat de werkgevers van de metaalsector niet hoog oplopen met de vakbonden. “Wellicht is het voor de vakbonden belangrijk om nog eens massaal hun leden te kunnen mobiliseren. Wat hiermee echter bereikt wordt, is nog maar de vraag. Een boemerangeffect dreigt: de gemoederen worden opgehitst waardoor men achteraf zijn eigen onderhandelingsmandaat moet inperken en het steeds moeilijker wordt nog een akkoord te bereiken zonder gezichtsverlies tegenover de eigen achterban te lijden”, zegt Agoria.

Bij bussenbouwer Van Hool en wapenfabrikant FN in Herstal wordt er morgen gestaakt en dat zint Agoria al helemaal niet. “Dat uitgerekend een Belgisch bedrijf, dat zich in een erg concurrentiële markt kan handhaven met volledig eigen producten, en in een moeilijke periode zijn personeelsbestand steeds op peil heeft gehouden, net nu wordt getroffen, is ook totaal onbegrijpelijk en verwerpelijk,” schrijft Agoria. De werkgevers uit de metaalsector verdenken vakbondsdelegaties er van mini-oorlogjes uit te willen vechten.”

“Het is absoluut onaanvaardbaar dat lokale vakbondsvertegenwoordigers deze gelegenheid misbruiken om een mini-oorlogje uit te vechten”, zegt Paul Soete, gedelegeerd bestuurder van Agoria. "Wij roepen de vakbonden dan ook op om hun delegaties in de hand te houden en elke vorm van ontsporing te voorkomen. Dit is voor ons een essentiële voorwaarde om het overleg alsnog op een correcte manier te kunnen voortzetten.”

Legt VBO bom onder sociaal overleg?
Het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) wil daarbij niet achterblijven en zet zelfs een vraagteken achter de toekomst van het interprofessioneel overleg. Normaal zitten werkgevers en vakbonden woensdag terug samen aan tafel, maar het VBO weigert te onderhandelen met “het syndicale mes op de keel” en wil het overleg pas hervatten als de rede is teruggekeerd. “Tot nader order houden we vast aan die afspraak,” wist men bij het VBO te vertellen. “Maar we willen ook de handen vrijhouden. Als er morgen heel wat problemen zijn bij de bedrijven, willen we dat terug bekijken.”

Ook de Belgische werkgeversorganisatie schuwt de harde taal niet. “Heel wat bedrijven zullen te lijden hebben onder de mobilisatie van werknemers (onder zachte druk of harde dwang?),” schrijft het VBO. “De vakbonden brengen met deze actie bewust omvangrijke schade toe aan onze bedrijven en gooien met hun actie nog maar eens het imago van België als investeringsregio te grabbel. Hun imago bij ondernemers zal nog maar eens een flinke deuk krijgen. De strijd voor meer werkgelegenheid in ons land verdient duidelijk beter,” besluit het VBO met een variatie op de slogan - “werknemers verdienen beter” - waarmee de vakbonden morgen gaan betogen.

de arbeiders bij van hool verdienen veel beter
by bert Monday, Dec. 20, 2004 at 9:20 PM

De arbeiders bij Van Hool verdienen veel beter dan het geschreeuw van VBO en Agoria en het minachtend getier van baas Denis Van Hool himself. Een baas die, ondanks zijn leeftijd, bijna elke dag hoogstpersoonlijk op de werkvloer wat passerende arbeiders gaat toeschreeuwen en verwijten maken en vindt dat "zijn" werkvolk hem dankbaar zou moeten zijn, omdat hij ze werk geeft "en ze anders toch maar aan den drank zouden geraken". De NV Van Hool bestaat zeker niet om de winst, het is hem om de werkgelegenheid te doen...?

Maar werkgelegenheid verdient beter dan Agoria die de werknemers alleen langer en flexibeler wil laten werken, net om banen uit te sparen.

Een citaat uit een pamflet dat de vakbonden bij Van Hool verspreidden:

"De manifestatie is een reactie op onredelijke eisen van werkgevers waardoor de interprofessionele onderhandelingen dreigen te mislukken. Ook in de sectoren kondigen de onderhandelingen zich moeilijk aan. Werkgevers hebben een sfeertje geschapen van sociale afbraak. Een sfeertje van niets kan en alles moet. Een typisch "Van Hool" sfeertje!"
De arbeiders herkennen maar al te goed de houding van het patronaat, logisch zegt het pamflet:
"Van Hool is in kringen van VBO en Agoria steeds in de voorlinie te vinden. Het zijn net deze werkgeversorganisaties die de aanvallen op ons werknemers hebben ingezet."

De directie van Van Hool bewerkt al geruime tijd zijn werknemers om hen als het probleem te bestempelen. Uit het pamflet:
"In haar uitgave 'Actueel van juli 2004' laat ook onze directie deze boodschap op ons los. Langer en flexibeler werken zonder dat het de onderneming iets mag kosten. Een onredelijke boodschap zeker nu bij de NV Van Hool de winsten voor de tweede keer op rij enorme proporties zullen aannemen. Wij zijn al zo flexibel als een elastiek: dagstelsel - 2 en 3 ploegenstelsel - overuren - tijdelijke contracten - interimcontracten - WV dagen die strikt zijn omlijnd - verlof inplannen wanneer het past voor de werkorganisatie enz.... Als er een gebrek is aan flexibiliteit is dat zeker niet bij ons arbeiders en bedienden. Kunnen de kader en directieleden bij Van Hool hetzelfde zeggen?"

Om maar te zeggen: de patroons hebben hun waarheid, en wij, werknemers, hebben onze waarheid en we zullen niet nalaten de onze te zeggen, ook door middel van stakingen en betogingen als er niet geluisterd wordt.