arch/ive/ief (2000 - 2005)

Chemische lobby vergelijkt Greenpeace met een vampier
by christophe callewaert Friday, Dec. 17, 2004 at 6:53 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- In een persbericht trekt de chemische sector van België meteen stevig van leer tegen Greenpeace. Greenpeace wil een versterking van de Europese wetgeving rond chemische stoffen en dat zint de chemische indsutrie niet. Greenpeace is volgens hen een vampier die de tewerkstelling aantast.

De regionale ministers van Leefmilieu blaken van gezondheid, schrijft Fedichem, de Federatie van de Chemische Industrie van België. Eerder had Greenpeace de resultaten van een bloedonderzoek bekend gemaakt. Het bloed van drie regionale ministers van Leefmilieu bevat zestien chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De chemische sector haalt de schouders op. « Burleske vampierparades tegen een zogezegde chemische besmetting, » schrijft Fedichem in een persbericht. « Tien jaar geleden zouden we die stoffen niet eens gevonden hebben, maar dat wil niet zeggen dat ze misschien niet aanwezig waren, » schrijft Fedichem nog. Greenpeace wijst nochtans een beschuldigende vinger naar de vele consumptiegoederen die gevaarlijke stoffen bevatten.

Als de chemische bedrijven verplicht worden om meer te testen, zal dat een enorme kost betekenen voor KMO's, zegt Fedichem. Bedrijven dwingen om alternatieven te gebruiken voor giftige stoffen zou bovendien een rem zetten op de innovatie. « Er worden dan jaren onderzoekswerk verloren in het ontwikkelen van vervangstoffen, » aldus Fedichem. Fedichem dreigt er ook mee dat chemische bedrijven Europa zullen verlaten. Greenpeace heeft daar nochtans een oplossing voor. Zij willen dat de strenge regels ook gelden voor ingevoerde producten.

Maar naar de argumenten van milieuorganisaties en NGO's heeft de chemische sector geen oor. « De leerling-Draculas van de NGO's riskeren de laatste druppels levenskracht uit onze KMO's te zuigen en daardoor de tewerkstelling als vampieren aan te tasten. » Fedichem besluit wel met de oproep om « het debat op objectieve basis te voeren (sic) ».

Persbericht binnenkort te vinden op: www.fedichem.be