arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuw soort hygiëne moet aantal gevallen van kanker terugdringen
by christophe callewaert Friday, Dec. 17, 2004 at 4:38 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Om kanker en andere beschavingsziekten terug te dringen is een nieuw soort hygiëne nodig. Dat is de overtuiging van professor Nik Van Larebeke, kankerspecialist van de Universiteit van Gent.

We leven met zijn allen langer, maar de kans op een gezonde oude dag stijgt niet. « Het risico om op de leeftijd van 60 jaar kanker te hebben is vandaag veel groter dan vroeger, » zegt professor Nik Van Larebeke die directeur is van het 'Studiecentrum Carcinogenese en Primaire Preventie van Kanker' van de Gentse universiteit. « Ook ziekten en aandoeningen als asthma, allergieën en zelfs multipele sclerose en misschien ook de ziekte van Parkinson komen meer voor dan vroeger. »

Volgens Van Larebeke zijn externe factoren verantwoordelijk voor de meerderheid van de gevallen van een hele reeks beschavingsziekten. Externe factoren zouden zelfs verantwoordelijk zijn voor 80 % van de gevallen van kanker. Eén van die externe factoren zijn de chemische stoffen die veelvuldig gebruikt worden bij de productie van consumptiegoederen. Van Larebeke beweert dat bijna 10 % van de chemische stoffen kankerverwekkend is.

Honderd jaar geleden liet het verhogen van de anti-microbiële hygiëne lang voor de invoering van antibiotica toe om het aantal gevallen van infectieziektes in belangrijke mate te verminderen. Proper water, betere riolering, betere lichaamshygiëne, het liet allemaal toe om ziekten als pest en chlolera sterk terug te dringen. Vandaag is er nood aan een nieuws soort hygiëne, vindt professor Nik Van Larebeke. « We moeten de blootstelling aan sommige types van stralingen en aan sommige scheikundige stoffen zoveel mogelijk beperken.Vergelijk het met een zwangere vrouw. Zij is ook voorzichtig met bepaalde geneesmiddelen. Waarom zou dat niet gelden voor alle chemische stoffen? »

Professor Nik Van Larebeke steunt Greenpeace in de strijd voor een doeltreffende wetgeving op Europees vlak. Hij voegt er aan toe dat dat geen terugkeer naar het stenen tijdperk moet betekenen. « Ik ben voor de wetenschappelijke vooruitgang, maar niet ten koste van de gezondheid, » aldus nog Van Larebeke.