arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bloed van ministers van Leefmilieu bevat giftige stoffen
by christophe callewaert Friday, Dec. 17, 2004 at 3:48 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Het bloed van de drie regionale ministers van Leefmilieu bevat chemische stoffen die een gevaar kunnen betekenen voor hun gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek dat Greenpeace liet uitvoeren. De milieuorganisatie wil dat de ministers zich inzetten voor een versterking van de Europese wetgeving die in de maak is. Maar dan zullen ze wel moeten opboksen tegen het lobbywerk van de chemische industrie.


Greenpeace liet het bloed van drie regionale ministers van leefmilieu onderzoeken (foto greenpeace)

Momenteel worden er in Europa zo'n 100.000 chemische stoffen vrij verhandeld. Over de mogelijke gevaren van die stoffen is weinig bekend. Meer dan 90 % van die stoffen kwam op de markt lang voor er sprake was enige regelgeving. Greenpeace liet het bloed van de drie regionale ministers van Leefmilieu onderzoeken op de aanwezigheid van vier groepen van chemische stoffen. Het zijn stoffen waarvan vast staat dat ze een negatieve impact kunnen hebben op de volksgezondheid. Ze werden bij een eerder onderzoek ook aangetroffen in huisstof. De stoffen worden veelvuldig gebruikt voor de productie van consumptiegoederen. Ze worden gebruikt in cosmetica, computers, kledij en zelfs in speelgoed.

In het bloed van de Vlaamse minister Kris Peeters, Brussels minister Evelyne Huyebroeck, Franstalige gemeenschapsminister Benoit Lutgen en campagnedirecteur van greenpeace Wendel Trio bevat zestien chemische stoffen. Het gaat om stoffen die in ons lichaam niet afbreken. Hoe meer we er dus van binnen krijgen, hoe meer ze zich opstapelen. Sommige van de aangetroffen stoffen kunnen de werking van het hormonale werking verstoren. Andere zijn mogelijk kankerverwekkend of kunnen een negatieve impact hebben op de voortplanting. Sommige stoffen verhogen ook de kans op de ontwikkeling van allergieën.

Volgens Dr. Fawaz Al Bitar, die de verantwoordelijke is van de campagne 'giftige stoffen' voor Greenpeace België kan he gevaar niet onderschat worden. « Studies die gepubliceerd werden in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften stellen vast dat zoogdieren een verhoogd risico lopen met deze stoffen in hun lijf. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen dat ze kanker zullen veroorzaken, maar er is wel een verhoogde kans, » aldus Dr. Fawaz Al Bitar. Wat wel onomstotelijk vast staat, is het resultaat van dit onderzoek. « Er is een toenemende mate van concentratie van potentieel gevaarlijke stoffen in het bloed. Dat kan niet geocntesteerd worden. Het onderzoek werd uitgevoerd door een onafhankelijke laboratorium in Nederland, » zegt Dr. Fawaz Al Bitar.

Werkgelegenheid
Maandag, 20 december buigen de Europese ministers van Leefmilieu zich over een herziening van de chemische wetgeving in Europa. Het zogenaamde REACH-proces moet de huidige wetgeving - die dateert van 1981 en zeer gunstig is voor de chemische industrie – vervangen. Maar de chemische industrie lijkt niet van plan dat zomaar te laten gebeuren en zet de lobbymachine in gang. « We worden overspoeld met studies die moeten bewijzen dat REACH zware gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid in de sector en dat consumptiegoederen duurder zullen worden, » zegt Dr. Fawaz Al Bitar. De Europese commissie berekende dat REACH de chemische bedrijven 2,5 miljard euro zal kosten gespreid over elf jaar. « Dat is slechts 0,005 % van hun zakencijfer, » zegt Dr. Fawaz Al Bitar. « En niks in vergelijking met de besparing voor de volksgezondheid van 50 miljard euro die REACH kan opleveren. »

Maar Greenpeace vraagt dat de Europese ministers nog een stap verder gaan. « Om echt doeltreffend te zijn moet REACH het vervangingsprincipe bevatten. Gevaarlijke chemische stoffen moeten systematisch vervangen worden door veiliger alternatieven, » zegt Dr. Fawaz Al Bitar. Sommige van die alternatieven zijn al beschikbaar, zegt Greenpeace. Het is nu aan de wetgevers om ze verplicht te maken. « Bovendien moet REACH ook gelden voor ingevoerde producten. Zo niet riskeren we de delocalisatie van de chemische bedrijven, » zegt Dr. Fawaz Al Bitar.

De Brusselse minister van Leefmilieu Evelyne Huyebroeck (ecolo) zal maandag op de Europese raad het Belgische standpunt vertegenwoordigen. Zij beloofde een sterke positie in te nemen. Greenpeace wil België een voortrekkersrol zien spelen. Dr. Fawaz Al Bitar verwacht nog heel wat gelobby van de ministers van economie en wil dus de exacte positie van België afwachten.

lees ook
by . Tuesday, Dec. 21, 2004 at 12:01 AM

Chemische industrie vervuilt nieuwe Europese milieuregels

http://www.globalinfo.nl/article/articleview/461/1/1/