arch/ive/ief (2000 - 2005)

E-mails / Wat een internetter lijden kan
by raf Friday, Dec. 17, 2004 at 10:19 AM
raf@indymedia.be 0476954290

Grijs haar krijgt de internetter deze dagen van de koopwoede onder internetbedrijven. Scarlet neemt Tiscali over, u en ik krijgen zonder boe of ba een nieuw e-mailadres, en u en ik kunnen alweer al onze e-kennissen verwittigen dat onze adressen veranderd zijn.

Er zijn nu nog drie grote spelers op de Belgische internet-markt: Belgacom (circa 1 miljoen internetklanten waarvan 820.000 met reedband), Telenet (een half miljoen internetklanten), en Scarlet.

Scarlet is een Nederlands-Belgisch bedrijf. Het nam eind november de internet-exploitant Tiscali-België over, een dochter van de Italiaanse Tiscali-groep, voor 19 miljoen euro. Eerder had Scarlet ook al Planet Internet-België en KPB-België overgekocht van KPN in Nederland. In september besliste Scarlet een half miljoen e-mail-adressen te veranderen, namelijk alle adressen met de extensies planetinternet.be, eunet.be, kpn.be en ping.be.

Tiscali-België was door overnames de Belgische nummer-3 geworden. Het lijfde eerder Wanadoo-België in, een dochter van France Telecom (ook eigenaar van Mobistar). De abonnees van Wanadoo (onder andere diegenen die een euronet.be-adres hadden, omdat Wanadoo eerder Euronet had opgekocht) kregen van Tiscali ongevraagd een nieuw e-mailadres opgedrongen. Vraag is of de Tiscali-abonnees zich nu opnieuw aan een gedwongen adresverandering kunnen verwachten, nu hun exploitant door Scarlet is overgenomen.

Een terloop vraagje: hoe zou België reageren moest Vadertje Staat ineens alle straatnamen veranderen? Het kot zou te klein zijn.

Toch nog opmerken dat er amper vijf jaar geleden nog een dozijn internet-exploitanten waren, en met name: Aleph-One, Euronet -Wanadoo , Infonie, KPN Belgium (Eunet), Online Internet, Planet Internet, Skynet, Uunet, Win, World Online, XS4ALL Internet en Yucom (uit De Tijd van mei 2000). Het wereldje was toen volop aan het verschuiven. " De meeste providers moeten hard knokken om de investeringen te kunnen blijven doen om hun netwerk optimaal te houden", schreef de Financieel-Economische Tijd in juni 1999. Die regel bleef gelden en deed de voorbije jaren het gros van hogergenoemden de das om.

Redirect
by jpw Friday, Dec. 17, 2004 at 3:53 PM

Er bestaan "redirector" diensten die jouw "gevel" adres zijn.
Geef die "gevel" adres aan jouw correspondenten.
Geef jouw echt adres aan de redirector.
Jouw correspondenten mailen naar uw "gevel" adres.
De redirector stuurt de mail verder naar uw echt adres.
Veranderd je van echt adres, 30 seconden Internet en je hebt de setting van de redirector aangepast.
Jouw correspondenten weten er niets van : ze mogen trouw blijven aan jouw "gevel" adres.
Veel redirector zijn gratis.
Ik gebruik het systeem al 6 jaren lang, met 3 echt adres verandering ...