arch/ive/ief (2000 - 2005)

Trainstoppers veroordeeld door Hof van Beroep.
by Hans Lammerant Wednesday, Dec. 15, 2004 at 6:34 PM
Forum voor Vredesactie [foto: Guido]

Vandaag veroordeelde het Hof van Beroep van Gent de elf 'trainstoppers' die in het voorjaar 2003 een wapentransport bestemd voor de oorlog in Irak, tegenhielden.

Trainstoppers veroor...
zet_de_vrede_op_het_spoor1.jpg, image/jpeg, 700x251

Vandaag veroordeelde het Hof van Beroep van Gent de elf 'trainstoppers' die in het voorjaar 2003 een wapentransport bestemd voor de oorlog in Irak, tegenhielden voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer. In het gerechtsgebouw was het arrest te horen, buiten weerklonken de namen van de slachtoffers van de oorlog tegen Irak.
Volgens het Forum voor Vredesactie was deze oorlog illegaal, hem proberen te stoppen niet. De bestraffing van de trainstoppers betekent dat we de voorbereidingen van een illegale oorlog voor onze neus moeten laten gebeuren, ook al weten we dat dit duizenden doden zal maken.
Het Forum voor Vredesactie maakte daarom in afwachting van de uitspraak aan de deuren van het Gerechtsgebouw de inzet van deze actie zichtbaar: de namen van duizenden slachtoffers van de oorlog in Irak werden voorgelezen.

Stop de oorlog, niet de acties ertegen

De veroordeling betekent dat het Hof van Beroep oordeelt dat van een groot gevaar of misdrijf, dat ingrijpen door burgers noodzakelijk maakt, geen sprake was. Het betekent dat wij aan de kant moeten toekijken terwijl voor onze ogen een illegale oorlog wordt voorbereid. Het betekent dat we de moord op duizenden burgers (hoe moeten we illegale oorlogsvoering anders noemen?) zomaar moeten laten gebeuren en de daders ongestoord hun moordwapens moeten laten in stelling brengen.
De Nürnberg-principes wijzen op de individuele plicht van mensen om oorlogsmisdaden en misdaden tegen de vrede tegen te houden wanneer zij hiertoe de mogelijkheid hebben. Het Forum voor Vredesactie stelt dat de 11 vredesactivisten niets anders dan hun plicht gedaan hebben. Het Hof van Beroep is in zijn arrest de discussie over de toepassing van het internationale strafrecht volledig uit de weg gegaan.

Dat de moord op duizenden burgers werd voorbereid was zonneklaar. De Golfoorlog uit 1991 maakte meer dan honderdduizend slachtoffers. In gezaghebbende medische tijdschriften als The Lancet en British Medical Journal stelden medici dat een nieuwe oorlog tot 250.000 nieuwe slachtoffers kon maken. Terzelfdertijd maakte Bush er geen geheim van dat hij zonder VN-mandaat ten strijde zou trekken.
De massamoord is ondertussen gebeurd. Over dit feit valt niet meer te twisten, hoogstens over de aantallen. Een recente studie in The Lancet schat het aantal burgerslachtoffers op 100.000, terwijl Iraq Body Count op basis van mediaberichten tussen de 14770 en 16965 burgerslachtoffers geteld heeft.
Het Forum voor Vredesactie las vandaag een lijst van meer dan 3000 burgerslachtoffers voor, waarvan Iraq Body Count de namen heeft geregistreerd. Een lange lijst van gruwelijkheden, maar toch nog maar een beperkte staalkaart van wat zich in Irak afspeelde en afspeelt.

Volgens het Forum voor Vredesactie was deze oorlog illegaal, hem proberen te stoppen niet. Integendeel, de wapentransporten, de Belgische bijdrage aan de oorlogsvoering, waren in strijd met het internationaal recht. De VS en Groot-Brittannië dreigden op unilaterale wijze Irak aan te vallen en hebben het daarna ook gedaan. Deze dreiging is volgens de Nürnberg-principes een misdaad tegen de vrede. De oorlog zelf is dat nog meer. Als de Belgische justitie niet optreedt tegen deze misdrijven zijn wij onder de Nürnberg-principes verplicht het zelf te doen. Hier staan dan ook de verkeerde mensen voor de rechter.

De actie en de vervolging

Op zondagavond, 16 februari 2003 hebben elf mensen, ondersteund door het Forum voor Vredesactie, gedurende drie uur een trein gestopt die richting Antwerpse haven reed. De lange goederentrein kwam van Duitsland en was gevuld met oorlogsmaterieel van Amerikaanse soldaten. In de haven zou het oorlogstuig verscheept worden naar de Golf.
In Melsele dekten burgers met een doek de seinlichten af en gebruikten eigen rode lampen om de trein het signaal te geven dat hij moest stoppen. De treinbestuurder heeft de trein tot stilstaan gebracht. Twee mensen ketenden zich vast aan de locomotief, twee aan de eerste wagon en één persoon maakte zich vast aan het stuurwiel van een legertruck die op de trein stond. Het eigen vege lijf werd ingezet om de oorlogsvoorbereidingen te stoppen. De actie verliep geweldloos en volgens de principes van burgerlijke ongehoorzaamheid: mensen namen hun verantwoordelijkheid op om te verhinderen dat tanks, legertrucks, gevechtshelikopters, pantsers,… ingezet konden worden in een nieuwe oorlog.


De elf Trainstoppers werden vervolgd voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer op de openbare weg, spoor- en waterwegen, voor weerpanningheid en het spuiten van een slogan op één van de militaire voertuigen. Nadat de correctionele rechtbank in Dendermonde zich onbevoegd verklaarde, ging het parket in beroep. Het Hof van Beroep te Gent velde vandaag zijn arrest:
Alle 11 vredesactivisten werden veroordeeld wegens het kwaadwillig belemmeren van het verkeer. Voor de weerspannigheid werden 2 mensen veroordeeld en 9 vrijgesproken. Vrijspraak was er ook voor het spuiten van de slogan. 9 mensen kregen 1 maand gevangenisstraf met uitstel, de twee anderen 3 maand gevangenisstraf en 500 euro boete met uitstel.

Uw steun is nodig! Dit proces kost handenvol geld. En het is nog niet gedaan: cassatie wordt nog overwogen. Uw steun is meer dan welkom op reknr. 523-0403000-40 van het Forum voor Vredesactie met vermelding ‘proces trainstoppers’. (Giften vanaf 30 euro zijn fiskaal aftrekbaar.)


referenties:

The Lancet over gevolgen laatste oorlog: http://www.thelancet.com/journal/vol364/iss9448/full/llan.364.9448.primary_research.31264.1

Iraq Body Count: www.iraqbodycount.net

namenlijst slachtoffers: http://www.iraqbodycount.net/names.htm

Oproep medici 25-1-2003 in British Medical Journal: http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/326/7382/220




gevangenisstraf met uitstel?
by mslfjksqjm Thursday, Dec. 16, 2004 at 8:26 PM

is gevangenisstraf met uitstel effectief drie maanden in den bak zitten, opgesloten, niet vrij??? Of wat wilt dat juridisch allemaal zeggen?

wil zeggen
by dat Thursday, Dec. 16, 2004 at 11:25 PM

de veroordeelden gedurende drie jaar niets mogen doen(acties, kraken,...) of hun gevangenisstraf wordt effectief...