arch/ive/ief (2000 - 2005)

Trainstopping-proces: morgen uitspraak
by Forum voor Vredesactie Tuesday, Dec. 14, 2004 at 3:53 PM

Op woensdag 15 december spreekt het Hof van Beroep van Gent zich uit over de elf 'trainstoppers' die in het voorjaar 2003 een wapentransport bestemd voor de oorlog in Irak, tegenhielden.

woensdag 15 December // 14u - Gerechtsgebouw- Koophandelsplein 23// Gent
uitspraak proces
Trainstopping


Kom uw steun betuigen!

Op woensdag 15 december spreekt het Hof van Beroep van Gent zich uit over de elf 'trainstoppers' die in het voorjaar 2003 een wapentransport
bestemd voor de oorlog in Irak, tegenhielden.
Een bestraffing betekent dat we de voorbereidingen van een illegale oorlog voor onze neus moeten laten gebeuren, ook al weten we dat het duizenden doden zal maken. 
In afwachting van de uitspraak zal het Forum voor Vredesactie
aan de deuren van het Gerechtsgebouw,
de namen van de duizenden slachtoffers van de oorlog in Irak voorlezen.
Wij rekenen op uw aanwezigheid.

Meer info: www.vredesactie.be, 03 281 68 39


In het voorjaar 2003 vonden volop transporten van Amerikaans materiaal bestemd voor de oorlog tegen Irak plaats. Duizenden mensen betoogden tegen deze oorlog. Verscheidene pogingen werden gedaan om deze transporten te stoppen. Op 16 februari 2003 slaagden 11 mensen erin om een trein met oorlogsmateriaal tegen te houden. Op 1 maart 2003 werden meer dan 100 mensen aangehouden bij een poging om hetzelfde te doen.
Deze acties kregen een gerechtelijk staartje. De correctionele rechtbank van Dendermonde verklaarde zich onbevoegd in de zaak van de 11 trainstoppers. Het parket ging in beroep. Op 15 december is de uitspraak.
De Belgische regering moet een oorlog voorkomen, niet de acties ertegen. Bij de laatste oorlog tegen Irak bleek dat Europa voor de VS diende als vooruitgeschoven uitvalsbasis. De VS misbruikte in het kader van de NAVO afgesloten akkoorden voor unilaterale militaire avonturen, zonder dat de Belgische regering dat durfde tegen te houden. Dit blijft zo na de door de VS aangekondigde troepenterugtrekking. Het wordt zelfs het hoofddoel. In het kader van deze grootschalige troepenherschikking worden allerlei militaire akkoorden heronderhandeld om ze aan te passen aan de nieuwe situatie. Het Forum voor Vredesactie roept de regering dan ook op om garanties voor de naleving van het VN-Handvest en het oorlogsrecht in deze akkoorden in te schrijven. De Belgische regering kan haar verantwoordelijkheid nemen en voorkomen dat België nog betrokken geraakt in deze oorlogen. Zoniet moeten gewone burgers het bij de volgende oorlog weer in haar plaats doen. Of moeten we nu de acties tegen de volgende oorlog beginnen voor te bereiden?

Uw steun is nodig! Dit proces kost handenvol geld. Zelfs met een vrijspraak moeten er nog steeds flink wat proceskosten betaald worden. Uw steun is meer dan welkom op reknr. 523-0403000-40 van het Forum voor Vredesactie met vermelding ‘proces trainstoppers’.
(Giften vanaf 30 euro zijn fiskaal aftrekbaar.)