arch/ive/ief (2000 - 2005)

Witte woede plant nieuwe acties en grote betoging in januari
by christophe callewaert Monday, Dec. 13, 2004 at 8:03 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- De vakbonden van de non-profit gaan opnieuw betogen en actie voeren. Op 27 januari 2005 plannen ze een nationale staking en een grote betoging in Brussel. De vakbonden vinden het ongehoord dat er na één jaar actievoeren en onderhandelen nog altijd geen aanvaardbaar akkoord is.

Maandag kregen de bonden van de bevoegde ministers Rudy Demotte (Sociale Zaken) en Freya Van den Bossche (Werk) te horen dat de federale regering nog geen beslissing heeft genomen. Vrijdag leek er nochtans een voorstel op ta fel te liggen om de komende vijf jaar 7.500 jobs te creëren in de witte sector. Onaanvaardbaar vonden de vakbonden. Zij hadden eerder al hun eisen gematigd tot 13.700 banen en een loonstijging van ongeveer 5 procent gespreid over vijf jaar.

De kabinetten van Demotte en Van den Bossche stelden nog voor om te berekenen wat die 7.500 concreet zouden kunnen opleveren, maar voor de bonden hoeft het niet meer. « Als ze zelfs nog niet kunnen beslissen over ocharme 7.500 jobs, » zegt Walter Cornelis van de christelijke vakbond LBC. « Zolang er niets op tafel ligt dat valabel en redelijk is op alle punten van ons eisenpakket gaan we niet meer samenzitten. De regering zal dan wel zien wat er op straat gebeurt. »

De vakbonden willen lang en breed mobiliseren voor een nationale staking en een grote betoging op 27 januari. Ze roepen hun militanten ook op om volgende week deel te nemen aan de syndicale betoging voor een waardig interprofessioneel akkoord. Tussen in zijn er nog kleinere acties mogelijk. De leden van het ACV beraden zich daar maandagavond over tijdens hun traditionele staten-generaal.

Demotte geïsoleerd?
In De Standaard merkte Guy Tegenbos op dat Demotte vrijdag geïsoleerd stond in de regering. De minister van Volksgezondheid kreeg al eens 4,5 procent groei van zijn budget. De liberalen, maar blijkbaar ook de SP.a en zelfs enkele PS'ers vinden dat genoeg. Demotte weerde zich tegen de vakbonden nog dat ze met hun harde opstelling een splitsing van de sociale zekerheid riskeren. De bonden repliceren terecht dat de regering met de lage lonen in de sector riskeert dat er binnenkort niemand meer bereid zal gevonden worden om het levensnoodzakelijke en door de vergrijzing als maar belangrijker werk in de zorgsector op te nemen.

De vakbonden gaan dus nu de druk opvoeren. « We gaan de spanning zo laten oplopen dat er voor de regering geen uitweg meer mogelijk is, » zegt Walter Cornelis.