arch/ive/ief (2000 - 2005)

"NGO's moeten wanpraktijken bedrijven onderzoeken" (Greenpeace)
by raf Monday, Dec. 13, 2004 at 4:12 PM
raf@indymedia.be 0476954290

Een aantal ontwikkelingsorganisaties pikt de beschuldiging niet dat hun acties het bedrijfsleven zouden schaden. De voorzitter van het Comité-I (toezicht op de inlichtingendiensten) heeft dat onlangs in de Senaat gesuggereerd. "Een hele vreemde redenering is dat", zegt Wendel Trio van Greenpeace, "het betekent in feite dat je alle slechte dingen die ondernemingen doen, zomaar moet kunnen toedekken".

Een aantal NGO's komt spoedig met een gezamenlijk standpunt naar buiten. Ze reageren op verklaringen van voorzitter Delepière van het Comité-I in de Senaat, die vandaag door de krant De Tijd publiek zijn gemaakt. "Volgens het Comité-I", zo schrijft de krant, "beschadigen sommige NGO's de reputatie van bedrijven. (...) Delepière zette uiteen welke bedreigingen het Comité-I ziet voor de Belgische economie. Naast de klassieke gevaren zoals spionage en contra-spionage, noemde hij terroristische groeperingen, criminele organisaties die zich specialiseren in financiële fraude en niet-gouvernementele organisaties".


Wendel Trio van Greenpeace: "Om te beginnen weten we absoluuut niet waarop hij zich baseert. Ten tweede zijn we het niet eens met de stelling dat onze acties de bedrijven zouden schaden. Integendeel: wij menen dat individuele bedrijven met hun activiteiten het imago van het bedrijfsleven in het algemeen kunnen schaden. En ten derde, het wordt een vreemde discussie als zouden activiteiten van bedrijven met een negatieve impact toegedekt moeten worden. Wij als NGO's hebben het recht en de plicht om die activiteiten te onderzoeken, te publiceren en desnoods aan te klagen. De rol van de NGO's blijft belangrijk. We weten goed dat individuele bedrijven een aansporing nodig hebben om hun praktijken te verbeteren, uit eigen vrije wil gaan ze daar niet zomaar toe over".


Trio pleit nog voor een internationaal wetgevend kader, waarvoor in de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties trouwens een ontwerp voorligt, de UN Norms on the Responsability of Trans-National Corporations. De Greenpeace-woordvoerder besluit: "wij schrikken er niet voor terug om bedrijven pijn te doen, maar de bedoeling is dan dat ze hun schadelijke activiteiten stoppen en dat ze niet meer opnieuw gebeuren. Wij willen bedrijven doen nadenken en hun politiek doen veranderen zodat ze meer aandacht opbrengen voor mens en milieu".

greenpeace-moraalridders
by lephare Tuesday, Dec. 21, 2004 at 4:54 PM

En dit soort ngo's zou dan een bedreiging voor 'onze' economie betekenen. Wat gemoraliseer, holle kreten en elke maand met een andere spandoek voor de gebouwen van de europese commissie staan zwaaien. De Greenpeace-campagne tegen de boorplatforms dateert ondertussen al van tien jaar geleden. Pfff.

greenpeace-directeur
by lephare Tuesday, Dec. 21, 2004 at 5:11 PM

Peter DE SMET - Directeur Greenpeace Belgiê - is tevens beheerder bij de NV COLRUYT en het daaraan gelinkte DOLMEN.
Hij leeft samen met Marie-Jeanne COLRUYT (één van de erfgenamen van het COLRUYT-imperium - 7de grooste privé-fortuin in dit land) op een reusachtig privé-domein in Waals-Brabant. Niet zo lang geleden had deze kerel het lef in de Morgen te verklaren (naar aanleiding van een artikel over salarissen voor top-functies in de ngo-wereld)dat hij niet begreep waarom mensen zich niet tevreden stellen met een bescheiden loon en dito woning. Zijn salaris bedraagt ong 90.000 oude fr netto. Niet zo slecht voor een diploma van maatschappelijk werker. Typische ngo-hypocrisie.

precisering
by lephare Sunday, Dec. 26, 2004 at 8:58 PM

Het gaat hier om het salaris van Desmet als gp-directeur.
Het bedrag van vergoedingen die hij ontvangt als beheeerder ken ik niet - we kunnen ervan uitgaan dat deze heel wat hoger liggen dan zijn gp-salaris.