arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Vredesconferentie] Europees leger in de maak
by jan buelinckx Sunday, Dec. 12, 2004 at 11:51 PM
janbuelinckx@yahoo.com

Afgelopen zaterdag vond in GC De Markten in Brussel een interessante vredesconferentie plaats. Hier deel 5 van het verslag.

Een andere workshop die ik volgde was "De NAVO en het Europees leger".

Ludo De Brabander van Vrede vzw° gaf een zeer heldere uiteenzetting over de groeiende militarisering van Europa met de plannen voor een Europees leger en de sterke rol van de NAVO.

De Brabander gaf naast een historisch overzicht van de militarisering sinds het einde van WO II een overzicht van een aantal karakteristieken van het huidige Europese veiligheidsbeleid:
- het weigeren te erkennen van exogene factoren in het ontstaan van conflicten
- het omarmen van het concept van de schurkenstaten
- het sterker wordend militair-industrieel complex
- de vorming van een Europees leger en de niet op conflictpreventie gerichte invulling ervan
- het sterk democratisch deficit op dit thema

Interessant vond ik De Brabanders uitleg over het concept 'humanitaire interventie' dat de NAVO (niet afgeschaft zoals het Warschaupact destijds!) sinds de oorlog in ex-Joegoslavië gebruikt. Hij stelde de terechte vraag waarom de NAVO bv. niet geïntervenieerd heeft in Turkije n.a.v. de Koerdische kwestie of in Israel n.a.v. de Palestijnse kwestie. Het antwoord is duidelijk: de NAVO intervenieert enkel daar waar de belangen van de EU of de VS op het spel staan. Het gevaar is groot dat een Europees leger ook deelgenoot wordt van deze 'veiligheidsstrategie'.

JB

----------------------------------------------------------

° Zie http://www.vrede.be voor meer info omtrent deze thematiek