arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Vredesconferentie] De EU en het Midden-Oosten
by jan buelinckx Sunday, Dec. 12, 2004 at 11:29 PM
janbuelinckx@yahoo.com

Afgelopen zaterdag vond in GC De Markten in Brussel op initiatief van het Vredesnetwerk een vredesconferentie plaats. Deel 4 van het verslag.

Na de middag konden de aanwezigen deelnemen aan verschillende workshops. Ik koos voor de workshop met de titel "Europese Unie en het Midden-Oosten."

Paul Vanden Bavière, een van de bezielers van het webzine Uitpers°, hield een interessante uiteenzetting over de rol van de EU in het Israelisch-Palestijns conflict. Rode draad in zijn betoog was dat de EU wel af en toe Israel bekritiseert, maar in feite nooit deze woorden in daden omzet.

De reden voor deze lakse houding is volgens Vanden Bavière dat de EU een economisch en vooral strategisch bondgenootschap heeft met de zionistische staat. Israel is immers een ideaal instrument om de geopolitieke en petroleumbelangen van het Europees imperialisme in het hele Midden-Oosten te behartigen. (Net zoals Washington Israel een hand boven het hoofd houdt voor de belangen van haar multinationals)

Vanden Bavière maakte met verschillende voorbeelden duidelijk dat de EU in feite niets doet tegen de schendingen van het internationaal recht door Israël. Zo weigert de EU over sancties of over het opschorten van het Associatie-akkoord te spreken. Zo heeft de EU op geen enkele moment Israel duidelijk veroordeeld voor de vernietiging van de Palestijnse infrastructuur (bv. luchthaven van Gaza) die ze nota bene zelf gefinancierd heeft. Zo komen er vanuit de EU enkel veroordelingen tegen het buitensporig geweld van Israel en niet tegen het dagelijkse structurele geweld dat met de bezetting gepaard gaat. Zo doet de EU niets tegen het omvangrijke massavernietigingswapenarsenaal (biologische, chemische én kernwapens) van de zionistische staat.

In het debat dat op de uiteenzetting van Paul Vanden Bavière volgde werd het duidelijk dat het zionisme in feite het grootste obstakel is voor een duurzame vrede in het Midden-Oosten. Een staat, gebaseerd op een racistische superioriteitsideologie, zou zoals Zuid-Afrika (cfr. Apartheid) moeten omgevormd worden tot één democratische staat waar alle volkeren gelijke rechten hebben. Hiervoor is volgens Vanden Bavière echter een "Franse Revolutie nodig, een omverwerping van het Ancien Régime".

JB

----------------------------------------
°Zie http://www.uitpers.be voor o.a. de verschillende artikels van Paul Vanden Bavière over het Midden-Oosten.