arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Vredesconferentie] Tobias Pflüger: "Geen vreedzaam Europa met EU-grondwet"
by jan buelinckx Sunday, Dec. 12, 2004 at 10:23 PM
janbuelinckx@yahoo.com

Afgelopen zaterdag vond in GC De Markten in Brussel op initiatief van een aantal NGO's en sociale bewegingen een vredesconferentie plaats. Deel 2 van het verslag.

Op de debat- en studiedag zaterdag was er een opmerkelijke lezing over de EU-grondwet van Duits vredesactivist en onafhankelijk Europees parlementslid Tobias Pflüger. Volgens hem is zwart op wit duidelijk dat de EU met deze grondwet de weg van de militarisering kiest. Hier enkele treffende passages uit zijn sterke tekst met de titel: "Verdragrechterlijke militarisering".°

"Op basis van het op 29 oktober 2004 ondertekende verdrag voor een EU-grondwet, kan geen vreedzaam Europa ontwikkeld worden. Noch tijdens de regeringsconferentie, noch in de EU-conventie die het ontwerpdocument moest helpen opstellen, zijn de onderdelen van het verdrag die de EU verder het militaire pad opduwen, op een ernstige manier in vraag gesteld."

* Klaar voor de oorlog

"Het verdrag moet een operationeel vermogen dat op militaire middelen steunt veiligstellen (Art I-41 lid 1). Bewapening wordt een grondwettelijke verplichting: << de lidstaten verbinden zich ertoe hun militaire vermogens geleidelijk te verbeteren >> (Art I-41 lid 3). En: een << agentschap op het gebied van de ontwikkeling van defensievermogens, onderzoek, aankopen en bewapening (het Europees Defensieagentschap) moet dit bewaken >> en << de uitvoering van alle nuttige maatregelen om de industriële en technologische basis van de defensiesector >> doorvoeren. (III-311)"

* Het Europees parlement heeft geen inspraak

"Het is ook opvallend dat het EU-parlement en het Europees Gerechtshof expliciet uitgesloten worden van de controle op de buitenlandse en militaire politiek."

* Van 'humanitaire interventies' tot gevechtsinterventies

"De interventies van de EU worden massaal uitgebreid: in artikel III-309 staan de militaire opties van de EU omschreven. DE zogenaamde 'Petersbergtaken' worden aangevuld (<< humanitaire interventies >> tot gevechtsinterventies) met zogenaamde ontwapeningsoorlogen, een uitvinding van Joschka Fischer (Duits minister van Buitenlandse Zaken) tijdens het begin van de Irak-oorlog. Ook militaire acties in het kader van de strijd tegen het terrorisme zijn vastgelegd."

* De EU, een grote vriend van de VN?

"In plaats van de verplichting in te schrijven dat de rol van de Verenigde Naties in interstatelijke conflicten moet versterkt worden, en dat hun handelen moet onderworpen zijn aan het Handvest van de VN en meer in het bijzonder aan het verbod op geweld bij internationale betrekkingen, vinden we een militairinterventionistische interpreteerbare formulering in de grondwet terug. Namelijk de verplichting tot het << verder ontwikkelen >> van het volkerenrecht en de verplichting m.b.t. de << grondbeginselen van het Handvest van de Verenigde Naties >>. In bepaalde interpretaties laat dit uiteindelijk de deur open voor niet gemandateerde militaire EU-interventies."

* Conclusie m.b.t. de grondwet

"Dit grondwettelijk verdrag is heel ver verwijderd van een Europese Unie die oorlog en militair gebruik van geweld voor het oplossen van conflicten afwijst, die massavernietigingswapens wil ontmantelen en de bewapeningsindustrie omturnt in civiele productie en wapenexpot beëindigt. (...) Alles is ondergeschikt gemaakt aan een structurele en concrete aanvalscapaciteit."

----------------------------------------------------

° Hopelijk wordt de tekst van Pflüger hier of op de site van een van de organisaties van het Vredesnetwerk integraal gepubliceerd.

JB