arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Vredesconferentie] Kritische kijk op Europees defensiebeleid: inleiding
by jan buelinckx Sunday, Dec. 12, 2004 at 9:22 PM
janbuelinckx@yahoo.com

Afgelopen zaterdag vond in Gemeenschapscentrum De Markten in Brussel een studie- en debatdag plaats over het Europees veiligheidsbeleid. Deel 1 van het verslag.

"Ontwapenen en ontwikkelen. Het Europees veiligheidsbeleid onder de loep."

Onder deze titel ging zaterdag op initiatief van het Vredesnetwerk* een studie- en debatdag door in Gemeenschapscentrum De Markten in Brussel. Ongeveer 100 mensen kwamen opdagen voor deze interessante dag boordevol debatten en workshops.

Hier een eerste persoonlijk verslagje van de inleiding van deze interessante vredesdag.


Stefaan Declercq: "De defensiebudgetten vandaag zijn te vergelijken met de pieken van de bewapeningswedloop in de Koude Oorlog. Oneerlijke wereldhandel, in stand gehouden door organisaties als de WTO, de Wereldbank en het IMF, zorgt voor structurele armoede. Hierdoor ontstaat een voedingsbodem voor conflicten. Welke rol speelt de EU in deze conflicten? Welke rol kan de EU hierin spelen? Welke Noord-Zuidbeleid voert de EU? Deze zaken willen wij hier vandaag analyseren."

Georges Spriet: "De VN introduceerde onlangs het begrip 'menselijke veiligheid'. Dit impliceert economische, ecologische, sociale, politieke, ... veiligheid. Helaas botst de invulling van deze begrippen op de grenzen van het neoliberalisme. De bedoeling is dat we vandaag het begrip 'menselijke veiligheid' toetsen aan de realiteit.

Xavier Declercq: "We moeten eerst goed analyseren om daarna goed te kunnen reageren. We moeten de oorzaken van conflicten en het geweld bestuderen om ze nadien efficiƫnt te kunnen aanpakken. Het is zo dat fysiek geweld heel vaak het gevolg is van structureel geweld: van het gebrek aan voedsel, van het gebrek aan toegang tot landbouwgrond, van het gebrek aan participatie aan de besluitvorming, etc... In het dominerende veiligheidsconcept vandaag wordt met dit structureel geweld geen rekening gehouden. Om tegen het structureel geweld iets te doen moeten we kijken wat de krachtsverhoudingen zijn en hoe we deze kunnen veranderen. M.a.w. we moeten nadenken hoe we de krachten kunnen bundelen."

* initiatief van Attac Vlaanderen, Christenen voor het Socialisme, Imavo, KP, Masereelfonds, Oxfam-Solidariteit, Socialisme zonder Grenzen - SAP, UIlekot Herzele & Werkgroep Internationale Samenwerking, Vonk, Vrede vzw

JB