arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vrijspraak Geert Van Moorter in 'flikken'proces: dankbrief en persverslag
by Geert Van Moorter (posted by Bert De Belder) Sunday, Dec. 12, 2004 at 11:43 AM
geert.van.moorter@skynet.be

Op 7 december werd Geert Van Moorter vrijgesproken in het geruchtmakende 'flikkenproces'. De houding van politie en parket is een intimidatie en criminalisering van de interne ordedienst. Met brede steun kon deze aanval op een democratisch recht in een overwinning omgezet worden.

Op 7 december brachten Geert Van Moorter, acteur Dirk Tuypens (gewezen flik in Flikken) en Sigiswald Kuijken (dirigent van ‘La petite bande’) samen met een 40-tal sympathisanten het Sinterklaaslied ‘Zie ginds komen de flikken’ op de trappen van het Justitiepaleis.
Onderaan volgt persverslag, hier de link naar VTM-nieuws dat je nog tot 14 december kan bekijken via http://www.vtm.be/nieuws/index_bekijkonline.htm.
Op Indymedia staat een fotoreportage te bekijken via http://archive.indymedia.be/news/2004/12/91101.php en een bloemlezing uit de reacties op het proces via http://archive.indymedia.be/news/2004/12/91150.php

Beste Vrienden,

Ik wil jullie niet flikflooien maar toch een welgemeende dank je wel! Dank aan allen die reageerden, die op het proces en de uitspraak kwamen, die mee de mails verspreidden, die er in gedachten bijwaren, die meeleefden, steunden, … die mee opkwamen voor de democratie.
We hebben het SAMEN GEFLIKT: VRIJSPRAAK met felicitaties van de rechter.
Nu dit positief resultaat omzetten in een verandering van houding van politie en parket. Die houding was een intimidatie en criminalisering van de interne ordedienst. Het recht op betogen en het recht op vrije meningsuiting komt hierdoor in het gedrang.

Gelukkig kon ik rekenen op zeer brede steun van jullie, van proffen (o.a. Anne Morelli, Fred Louckx, Jean Bricmont), BV’s (o.a. Andrea Croonenberghs, Bea Van der Maet), vakbondsmensen, NGO’s, politici van SP.A-Spirit, VLD, CD&V, Ecolo, PS, MR, Groen! en NVA.

We hebben samen een beschuldiging en een aanval op een democratisch recht weten te keren in een overwinning. Samen durven strijden voor een juiste zaak, mensen bewust maken, geloven in de kracht van de mobilisatie. Dat alles heeft mee geleid tot deze overwinning. Maar we zijn er nog niet.

De laatste jaren deed de politie op betogingen herhaaldelijk interventies buiten verhouding. Dat kwam telkens in de media. Betogers komen daardoor in een negatief daglicht te staan. Wij vragen dat minister Dewael (Binnenlandse Zaken) en minister Onkelinx (Justitie) het nodige doen opdat het grondwettelijk principe van betogen en vrije meningsuiting gegarandeerd blijft. Dirk Van der Maelen stelde reeds een vraag aan minister Onkelinx.

Een speciale dank gaat uit naar Bert De Belder (Geneeskunde voor de Derde Wereld), Xavier Declercq (Oxfam Solidariteit), Pol De Vos (Stop USA), Eric Goeman (woordvoerder Attac Vlaanderen), Georges Spriet (Vrede vzw), Liga voor Mensenrechten, Forum voor Vredesactie. Zij hielpen mee met de mobilisatie.

Ook dank voor hen die reeds financieel steunden. Zelfs met vrijspraak kost een proces toch tijd, geld en energie. Samen de last dragen maakt dit makkelijker. Financiële steun voor de proceskosten is nog steeds welkom op rek.nr. 001-1980196-17 van Medical Teams, met vermelding:
‘proces smaad Geert Van Moorter’. (Fiscaal aftrekbaar vanaf 30 Euro)

Persverslag
Het was uitgebreid op VTM nieuws 19u en laatavond, Je kan dat nog tot dinsdag 14 december bekijken via http://www.vtm.be/nieuws/index_bekijkonline.htm . (Eens op die site ga je dan naar Dinsdag 07/12 en je klikt op 19u Breedband of Modem. Het begint ongeveer halfweg na het stuk over asbestslachtoffers. Je kan het blokje tot het midden van het balkje verslepen.) Het was ook op VRT TV1 nieuws 18 uur, Kanaal 3 de lokale televisie regio Oost-Vlaanderen, Radio2 Brabant en Oost-Vlaanderen, Studio Brussel, Radio Donna, RTBF radio1, …
Hieronder een paar krantenknipsels. Er verschenen nog artikels in Het Volk, De Standaard, De Gentenaar, Het Belang van Limburg, La Dernière Heure, …
Heb jij het nog ergens anders gezien of gehoord, laat het ons weten.

Het Laatste Nieuws, voorpagina ‘FLIKKEN’ ROEPEN MAG VAN RECHTER. Geert Van Moorter, de Vlaamse arts die tijdens de oorlog in Irak ter plaatse slachtoffers ging verzorgen, is door de Brusselse correctionele rechtbank vrijgesproken van smaad aan de politie. (…) .

Het Nieuwsblad, pagina 9 ,,Flikken'' roepen, is geen smaad. (…) De rechter oordeelde echter dat de vredesactivist een gedreven idealist is die niet de intentie had om de politie te beledigen. Van Moorter reageerde opgelucht op zijn vrijspraak. Hij vond dat politie en parket ,,diegenen die hun verantwoordelijkheid opnemen tijdens een betoging proberen af te schrikken.''

Gazet van Antwerpen, pagina 4 Roepen van "Flikken!" geen smaad aan politie. (…) Het parket vond dat Van Moorter als arts het goede voorbeeld moest geven en dat hij er niet voor bevoegd was zich te bemoeien met de openbare ordehandhaving: dat is een taak van de politie. Maar de rechter sprak Van Moorter gisteren over de hele lijn vrij. Hij noemde de arts een gedreven idealist die, (…), niet de intentie had aan te zetten tot rellen. En hij zei dat er ook van smaad geen sprake was.

De Morgen, pagina 7 Vrijspraak voor arts die agenten flikken noemde. Zeg gerust flik tegen oom agent. (…) De arts noemt de houding van politie en parket 'verbijsterend'. "Mensen die zich engageren op betogingen worden op deze manier ontmoedigd. Het parket stelde dat ik me niet mag moeien met het werk van de politie. Maar het is net de taak van een interne ordedienst om zich tussen betogers en politie te stellen." De arts-vredesactivist wil nu dat de ministers Onkelinx (Justitie) en Dewael (Binnenlandse Zaken) ingrijpen om te voorkomen dat agenten in de toekomst nog op gelijkaardige ideeën komen.(…) Collega-arts Dirk Van Duppen drukt het in zijn steunbetuiging zo uit: "Proficiat met je zoveelste strijd die je prachtig voordelig weet te draaien." (…) In het Parijs van mei '68 stond het woord immers nog voor Fédération Légale des Imbéciles Claqués, weet De Smet.