arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbondsactie van 21 december wordt klassieke grote betoging
by christophe callewaert Saturday, Dec. 11, 2004 at 5:14 PM

BRUSEL -- De vakbondsactie van 21 december wordt een klassieke grote betoging die om 10u30 start aan het Noordstation. De vakbonden zullen er betogen tegen de harde standpunten van de werkgevers in het sociaal overleg.

Dat de vakbonden actie gaan voeren raakte begin deze week al bekend. De omvang van die actie was wel nog niet duidelijk. Ondertussen zijn de eerste pamfletten verspreid en het wordt stilaan duidelijk dat de bonden kiezen voor een grote betoging in Brussel. Er wordt breed gemobiliseerd. De bonden van de non-profit riepen hun militanten en leden na de betoging van de witte woede van vrijdag op om op 21 december in één blok op te stappen.

Ook de christelijke vakbondscentrale voor werknemers uit de transport- en communicatiesector, ACV-Transcom, riep haar leden en militaten op om in Brussel mee op te stappen. De oproep werd gelanceerd op het buitengewoon congres van ACV-Transcom dat zaterdag plaatsvond in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. In zijn toespraak op het congres maakte ACV-voorzitter Luc Cortebeeck bekend dat het dus een grote betoging wordt die om half elf begint aan het Noordstation. Hij herhaalde ook nog eens de pijnpunten: de loonstop die de werkgevers eisen, de flexibiliteit die in hun ogen moet toenemen en het brugpensioen dat moet worden afgebouwd.