arch/ive/ief (2000 - 2005)

Perverse absurditeiten
by frank colle Saturday, Dec. 11, 2004 at 3:03 PM

Een weekje in de politiek

Perverse absurditeiten.


De ministerraad heeft besloten de verplichte opleiding bedrijfsbeheer af te schaffen, naar een idee van staatssecretaris Van Quickenborne (VLD). Deze opleiding had namelijk “een pervers neveneffect” (!); dat mensen meer geremd zijn om een zaak op te starten. De cursus bedrijfsbeheer is alsnog “..een belemmering voor laaggeschoolden.”
Van Quickenborne, en met hem de regering, vindt dus het hoge aantal faillissementen, afgelopen maand uitzonderlijk hoog, en het bijkomend verlies aan werkgelegenheid (heeft iemand deze week de tel bijgehouden?) niet zozeer het probleem, als er maar genoeg instroom van startende ondernemers is.
Dat het aantal faillissementen een zekere evenredigheid heeft met het aantal starters, en dat het uitzonderlijk hoge cijfer aan extra faillissementen niets van doen heeft met ‘administratieve belemmering’ zoals het bezitten van een attest bedrijfsbeheer, komt niet op bij het absurditeitenkabinet, dat ook nog prat durft gaan op haar kennis van de kafkaiaanse wereld. Misschien toch nog iets lezen van de schrijver?
Zelfstandigenorganisatie UNIZO heeft al negatief gereageerd op dit besluit.

Dergelijke denkwijze bij de staatssecretaris is trouwens geheel in overeenstemming met dat van zijn grote leermeester, tevens premier dhr. Verhofstadt Guy. Die verkondigde dat onze economie het goed doet. Echt waar.
Zo goed dat er maar snel een interprofessioneel akkoord mag komen, want hoe langer we wachten hoe moeilijker het zal worden. Moeilijker voor wie? Voor de werkgevers om hun eisen (langer en harder werken voor minder geld) te bekomen, of voor de werknemers om die eisen te slikken, of voor de regering die die eisen in wetten moet omzetten? Want mocht er toch geen akkoord uit de bus komen, dan zal de laatstgenoemde, de regering, wel een te nemen akkoord voorschotelen. En is het misschien dat wat ze vreest? Dat de woede en frustratie van werknemers uit alle sectoren zich zou richten tot dat beleidsorgaan, terwijl zij toch eigenlijk niet de oorzaak van de slechte, pardon ‘goede’ tijding zijn, dat ze eigenlijk toch maar de uitvoerders van het gegeven zijn? En vreest ze daarmee ten onder te gaan?

Ondertussen raakt ook bekend via de Nationale Bank van België dat alle Belgen samen een vermogen van zowat 703,1 miljard € bezitten, een gemiddelde van € 70 000 per persoon! Enkel in spaargeld omgezet is dat 231 miljard €, ofwel € 23 100 per persoon! Een absoluut record, omdat, blijkbaar, Belgen momenteel wat schrik hebben om te investeren in beleggingen (= meer risico’s). Ongetwijfeld zal onze regering dra weer op de proppen komen met een nieuw beleidsplan dat al dat spaargeld naar de economie moet sluizen, “...omdat het toch niet zo goed bleek te gaan als verwacht”, of -klinkt bekend in de oren- in de vorm van staatsleningen “...om het tekort op de begroting aan te zuiveren”. Dé ultieme vraag van de regering zou natuurlijk zijn dat de Belg de schuldenlast aan haar kwijtschold. (Het merendeel van de Belgische nationale schuld is verschuldigd aan Belgen.) Maar dit is maar een perverse absurditeit, en zover zijn we niet?