arch/ive/ief (2000 - 2005)

Congo / "Rwanda controleert gebieden in Congo" (VN)
by raf Saturday, Dec. 11, 2004 at 8:56 AM
raf@indymedia.be 0476-954290

Rwanda heeft de controle over gebieden in het Oosten van Congo. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties dat de BBC heeft kunnen inzien. Volgens het rapport handelt Rwanda via zogenaamdde proxies, dat zijn milities die onder zijn bevel staan.

De Rwandese militaire actie tegen Congo begon vorige maand. Ze kwam nauwelijks enkele dagen na de ondertekening van een akkoord tussen Congo, Rwanda en Uganda. Rwanda beweert dat het wil afrekenen met extremistische hutu-rebellen die vanuit Oost-Congo opereren. Rwanda gebruikt dat argument telkens het Congo binnenvalt. Dat gebeurde in 1998 waarop een vijf jaar durende bezetting van Oost-Congo volgde. Dit voorjaar sloegen Congolese officieren met zeer nauwe banden met Rwanda aan het muiten. Begin juni hielden diezelfde officieren enige tijd delen van de provincies Noord- en Zuid-Kivu in hun greep.

Is er dit keer een nieuwe invasie aan de gang, of gaat het om een "incursie", een kortdurende operatie? De internationale gemeenschap heeft het nog altijd niet uitgemaakt. Het vertrouwelijke rapport kan daarvoor enige verklaring bieden. het zegt namelijk dat Rwanda zich andermaal bedient van lokale milities om delen van Oost-Congo onder controle te houden. Volgens de BBC heeft de VN wel schrik dat deze Rwandese campagne de oorlog in Congo opnieuw doet losbarsten. Die oorlog is eerder deze week door het International Rescue Committee betiteld als de "dodelijkste oorlog sinds de Tweede Wereldoorlog". Het IRC heeft berekend dat de oorlog sinds 1998 al aan 3,8 Congolezen het leven heeft gekost en dat er elke dag gemiddeld 1000 mensen sterven als gevolg van het aanslepende conflict.