arch/ive/ief (2000 - 2005)

Witte woede dreigt met hardere acties nadat regering eisen afwijst
by christophe callewaert Friday, Dec. 10, 2004 at 7:36 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Van de federale regering krijgt de non-profit de komende vijf jaar 7.500 extra banen. Voor de andere eisen van de vakbonden is er geen geld.


Werknemers van St-Jozefsinstituut A'pen vinden wat nu op tafel ligt lang niet genoeg (foto cc)

Grote teleurstelling bij de vakbonden die met zo'n vijfduizend militanten betoogden in de Wetstraat en aan het kabinet van Vlaams minister Inge Vervotte. Een jaar geleden legden ze hun eisenbundel neer. Vele keren kwamen ze naar Brussel om te betogen voor 25.000 nieuwe jobs, een dertiende maand, een kortere werkweek en een veralgemening van de werktijdverkorting voor 45-plussers.

Na zes maanden onderhandelen lag er vorige week een ontwerptekst op tafel. De bonden hadden al een flinke geut water in de wijn gedaan door het aantal extra banen te verlagen tot 13.710, maar ook dat was blijkbaar nog niet genoeg. Vandaag kregen ze te horen dat er de komende vijf jaar slechts 7.500 jobs bijkomen. Over de rest van hun eisen zal er binnen vijf maanden opnieuw onderhandeld worden. De regering vroeg de bonden ook om te stoppen met hun acties.

« Niet genoeg », zeggen Ingrid, Lieve en Griet van het Sint-Jozefsinstituut uit Antwerpen. « Heb je de wachtlijsten al eens gezien? Wij zijn blij met iedere job, maar met wat we nu krijgen zitten we nog lang niet aan de maximale bezetting. » De regering wil in volle onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord niet weten van een loonsverhoging. Nochtans is dit één van de dringende eisen van de witte woede. « Wij willen een dertiende maand nu! » aldus de werkneemsters van het Sint-Jozefsinstituut. « Nu hebben we een klein beetje eindejaarspremie. Een volwaardige dertiende maand is een manier om onze lonen te verhogen. Meer poen om onze job goed te doen. » Ingrid, Lieve en Griet vrezen ook voor hun pensioen. « We hebben zo'n klein pensioen dat we nooit zelf in een rusthuis gaan geraken. »

Ook op Vlaams niveau valt er niet veel te rapen. Minister Vervotte beloofde om het dossier op de volgende Vlaamse ministerraad voor te leggen. Maar de bonden vrezen dat het dossier ook daar op de lange baan zal worden geschoven. Walter Cornelis van de christelijke vakbond wil zich daar niet bij neerleggen. « We vragen slechts 5,4 procent loonsverhoging gespreid over vijf jaar. Het is een schande dat we niet meer vragen », aldus Cornelis. Even sprak hij ook dreigende taal. « Als ze niet willen luisteren, zullen we hen politieke schade toebrengen. »

Verschieten
Ook de militanten lijken niet bereid in te binden. « Ze gaan nog verschieten wat we gaan doen, » aldus de werkneemsters van de het Sint-Jozefsinstituut. « Onze sector moet altijd op straat komen om iets te verkrijgen. Zo is het al meer dan twintig jaar. »

Normaal wilden de bonden van de non-profit ook volgende vrijdag betogen, maar dat mag niet van de burgemeester van Brussel. Volgende week strijken de Europese staatshoofden en regeringsleiders neer in Brussel voor een Europese top. Op 21 december zal de non-profit er wel zijn. Dan betogen de vakbonden nationaal tegen de onwrikbare houding van de werkgevers in de onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord. Maandag beraden de bonden samen met hun achterban over nieuwe acties.