arch/ive/ief (2000 - 2005)

Werknemers call-center UP-CALL al drie maanden zonder loon
by christophe devriendt Friday, Dec. 10, 2004 at 1:54 PM
christophe.devriendt@tiscali.be

BRUSSEL -- Sinds donderdag 2 december 2004 zijn de bedienden van het Brussels filiaal van UP-CALL in staking. Dit als gevolg van een actie-aanzegging die 2 weken voordien was neergelegd, wegens het niet uitbetalen van de lonen sinds oktober van dit jaar. Bovendien leverde een gesprek met de directie ook niet de verhoopte garanties op. UP-CALL is een Telemarketing-groep, die in de verschillende afdelingen te Gent, Tongeren, Antwerpen en zelfs op het exotische Tenerife, méér dan 300 bedienden in loondienst heeft.

De kans dat er de komende dagen geld op tafel komt is klein, er is meer kans dat de boeken neergelegd worden”, zegt Peter De Bilde, vakbondssecretaris van LBC-NVK Brussel. Hij coördineert de contacten tussen de verschillende call-centers en zit een werkgroep voor. Zo kwam hij bij UP-CALL terecht in de huidige situatie. “We proberen nog te onderhandelen, maar de werkgever verschuilt zich achter een dossier van de bijzondere belastingsinspectie.”

De feiten: Jan Sluys, oprichter van UP-CALL, heeft er gedurende enkele jaren 'boekhoudkundig een zootje van gemaakt'. Problemen met de belastingen en met de RSZ. Sommige achterstallige betalingen dateren al van 10 jaar geleden! Bij zijn overlijden in juni van dit jaar, heeft zijn echtgenote Ingrid Lauwers het zaakje overgenomen en -naar eigen zeggen- pogingen gedaan om de boel te regulariseren. De bijzondere belastingsinspectie was haar echter een stapje voor.

Peter De Bilde: “Volgens de financiële dienst van de onderneming worden de bankrekeningen van de verschillende vestigingen in handen van Ingrid Lauwers, hoofdaandeelhouder van de onderneming, geblokkeerd door de controlediensten der belastingen. Ten laatste op zaterdag 18 december 2004 zou er een beslissing vallen. De werknemers van UP -CALL zijn echter niet van plan om gratis en voor niets aan de slag te blijven en hebben daarom besloten om in staking te gaan. Wat ook vrij logisch is.”

Bovendien heeft dit Call Center goede contracten gesloten met soliede partners, zoals Neckermann, Testaankoop en Roularta. Was die boekhouding dus niet zo'n zootje geweest, dan was dit een gezond bedrijf geweest. Peter De Bilde: “Waar gaan wij nu voor? Wij proberen de mensen zo goed mogelijk te informeren en doen al het mogelijke om op korte termijn een goed zicht op de zaak te krijgen. We moeten bekijken wat juridisch kan om een overnemer te vinden. Iemand die uiteraard de vele boekhoudigkundige problemen wil helpen oplossen. Er zijn bijvoorbeeld al contacten geweest met andere call-centers. De komende dagen zullen echt beslissend worden. Legt het bedrijf de boeken neer? Komen er overnemers? Hoeveel mensen kunnen in dienst blijven?

'Call-center in Paradise'
Dit verhaal zet de dubieuze praktijken en arbeidsomstandigheden van sommige Call Centers nog maar eens flink in de verf. In het 'Call Center in Paradise' te Tenerife werden regelmatig UP-CALL werknemers gedetacheerd onder het mom van 'verlof zonder wedde'. Dit filiaal is ondertussen volledig overgenomen door de Spaanse aandeelhouder. Er werken nu Spaanse werknemers in een werkweek van 40 uren voor een zeer laag uurloon.

Een andere praktijk is de opleiding van mensen in Indische call-centers. Hen wordt bijvoorbeeld een vloeiend Cockney-accent aangeleerd om een nietsvermoedende Londenaar te overtuigen van de voordelige tarieven van één of andere telefoonmaatschappij.

al langer moeilijkheden
by abird Friday, Dec. 10, 2004 at 2:51 PM
abird@pandora.be

De problemen met Up-Call zijn al veel langer bekend. Ik ken zelf mensen die verschillende malen werden uitbetaald via ongedekte cheques. Na veel zagen en aandringen kregen ze dan toch hun centen.
Eigen aan deze sector is dat er vaak personeel wordt ge-outsourced (bv. werken voor Up-Call, maar in de kantoren van Mobistar) en het dus moeilijker hebben om zich te verenigen of samen met de collega's een blok te vormen tegen dergelijke wanpraktijken. Veelal is het personeel ook zeer jong (schoolverlaters) en is het niet zo vanzelfsprekend dat ze gesyndiceerd zijn.

De evolutie daarentegen om call-centers naar India te delocaliseren vermindert dan weer, omdat het moeilijk is om Indiers een native accent bij te brengen. Wat wel meer en meer gebeurt is outsourcing naar Ierland (Cork & Dublin), omdat daar de bescherming van personeel zo goed als onbestaande is. Bovendien is de kans groter dat Belgische, Franse of Nederlandse call-center agenten kunnen gerecruteerd worden om in Ierland te gaan werken.

"het gaat goed met Up-Call
by ex-werknemer Thursday, Dec. 16, 2004 at 4:43 PM

"Het gaat goed met Up-Call" Dat was altijd dé leuze van Jan Sluys, goede of slechte tijden, maakte niets uit, met Up-Call ging het altijd goed. Mocht hij nu nog leven, dan zou hij dat nog steeds zeggen denk ik.
Maar zelfs drie jaar geleden zagen we het al aankomen. Verbaast me dat ze het nog zo lang hebben kunnen trekken.
Maar Jan en Ingrid wisten wel hoe ze alles konden draaien en keren om het einde steeds uit te stellen.
Tja, de boekhouding een puinhoop?? Ooit één blik geworpen in het kantoor van Jan(of Ingrid)? Dat was geen puinhoop, dat was een ravage!! Moet een mens zich niet afvragen hoe de boekhouding er dan uitziet hé?! Ik herinner me zelfs dat er ooit eens mensen kwamen binnenvallen van een of andere instantie om te controleren. Iedereen moest stoppen met werken, en niemand mocht naar buiten, en raadt eens waar Jan zat? Juist, onder (je leest het goed ja,onder!) zijn bureau...
Ik ben nu een paar maanden weg daar, ik werkte eerst in Hasselt, en doordat ze daar het call-center "tijdelijk" gingen sluiten, om zoals ze ons zeiden, een andere en betere locatie te zoeken, moesten we allemaal in Tongeren gaan werken.Zelfs de mensen van de zaalsturing moesten terug aan de telefoon gaan zitten. Maar omdat het tijdelijk was(zo zei de directie ons) deed iedereen dat. Er werd niet gesproken over de huur die men achterstond in Hasselt hoor, maar die was er wel!)
En dan bij het krijgen van het loon tot de conclusie komen, dat er uren zomaar werden weggenomen,(bij projectverantwoordelijken bijv.) omdat ze te weinig gebeld hadden, om maar een reden te geven, dat was geen lachtertje... .
De agenten bij-coachen enz., dat moest gebeuren tussen de soep en de patatten bwv. spreken, want tijd is geld (=bellen)
Zieken die gedwongen werden om hun vakantiedagen in te zetten tijdens hun ziekenverlof, of anders ontslag. Dat was daar schering en inslag... (controle-arts sturen konden ze niet meer, want die werden niet meer betaalt door up-call.)
En dan hevige, grote, enorme personeelsfeesten geven in kastelen enz. Dat kon dan weer wel... (maar of die mensen hun geld zagen ...,)
Tja, ik moet zeggen, de sfeer onder het personeel was de énige reden die me daar hield, maar zelfs die was op het einde verziekt... . Wie kan nog blijven lachen als je rond de tiende van de maand je loon denkt te ontvangen en dan moet blijven wachten tot de week erna (ten vroegste), en dan nog moet merken dat het ook niet eens correct is. Meestal te weinig..
Dan ga je toch beginnen nadenken om welke reden je er moet blijven, en als je dan je gezond verstand gebruikt...
Ik hoop dat iedereen het geld waar hij voor gewerkt heeft en recht op heeft nog zal krijgen, maar ik vrees ervoor... . Wat is trouwens nog wettelijk bij Up-Call??
Ze hebben (bijna hadden) daar hun eigen wetten, en die volgde je want anders je brief(ontslag) in de bus. Er zijn zelfs mensen die hun ontslag door de deurwaarder thuis kregen gebracht,(anders was het te laat en dan moesten ze het een maand later in laten gaan), en de rekening van de deurwaarder zat erbij!!! Die agente was wel zo slim om die rekening aan de manager van Tongeren terug te geven.
Tja, de manager van Tongeren... nog zo een "iets". Hij deed alles wat Ingrid zei, dat begrijp ik wel. Maar de mensen bedriegen en beliegen... tja, dat is al erg dan. Ik weet nog, als Ingrid belde, dan begon hij (manager) in zijn haren te plukken van de stress... . Als we dat zagen, dan wisten we hoe laat het was: Tijd om gewerkte uren af te geven...!
Maar weet je, die manager, diegene die altijd alles beaamde wat de directie zei, die zat daarstraks bij de vakbond een werkloosheidsformulier in te vullen...! Echt waar! En toen dacht ik:"kijk nu, ocharme, wat nu met onze manager".
En ik kon met een gerust hart naar huis! Want zoals Jan altijd zei:"HET GAAT GOED MET UP-CALL"!!!

ip global leuven
by pol Friday, Dec. 24, 2004 at 9:43 PM
cheyenne88@hotmail.com 012/332255 leuven

Denken jullie nu echt dat up call de enige is die ging moeilijkheden heeft, ook ip global net is niet veel beter.