arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het botert niet tussen vakbonden en werkgevers: een overzicht van de geplande acties
by indymedia.be Thursday, Dec. 09, 2004 at 5:47 PM

De onderhandelingen voor het interprofessioneel akkoord verlopen zeer moeizaam. De werkgevers lieten nog voor de start van de onderhandelingen de spierballen stevig rollen. Tot nu toe blijft het VBO volhouden dat er van een loonstijging geen sprake kan zijn. De vakbonden zijn die harde houding moe en plannen acties. Een overzicht.

Het begon deze zomer met de onheilsberichten over een verlenging van de werkweek. Naar het lichtende voorbeeld van enkele Duitse multinationals begonnen ook de Belgische werkgevers te dromen van een langere werkweek. Van 38 tot 40 uur zonder loonsverhoging. De storm ging snel weer liggen, maar de toon was wel gezet.



De tweejaarlijkse interprofessionele onderhandelingen gingen dan ook in een gespannen sfeer van start. De bonden grijpen de goede economische cijfers aan om te pleiten voor een verhoging van de koopkracht. De werkgevers zien geen ruimte voor een loonsverhoging. Begin december zag het er even naar uit dat het sociaal overleg dit jaar zou mislukken. Op 13 december wordt na een pauze van tien dagen een laatste poging ondernomen om tot een akkoord te komen.

Mede onder druk van de basis wachten de bonden die nieuwe onderhandelingen niet af en roepen nu al op om op 21 december te betogen in Brussel. « Geen sociale achteruitgang », zegt het ACV. « Handen af van ons brugpensioen », klinkt het bij de socialistische vakbond ABVV.



Op lokaal vlak wordt er nu al actie gevoerd. In Namen organiseerde het FGTB woensdag filterblokkades. In Charleroi wordt er maandag betoogd door het gemeenschappelijk vakbondsfront. De betoging begint om half tien op de Place Buisset vlakbij het station. Om 11 uur is er een meeting aan het Paleis voor Schone Kunsten. De arbeiders van het zwaar getroffen bedrijf AGC Automotive (ex-Splintex) hebben al beloofd dat ze de kop van de betoging zullen nemen. Uit solidariteit wordt er in de andere Glaverbelvestigingen in de streek 24 uur lang gestaakt. De arbeiders van AGC Automotive zelf hebben hun staking tot donderdag verlengd.

interproffesioneel akkoord
by vanglabeke noël Sunday, Dec. 12, 2004 at 8:38 PM
noel_vanglabeke@hotmail.com

Hopelijk krabbelt de vakbondsleiding na de grote aangekondigde staking en betoging van 21 dec niet terug zoals in het verleden zo dikwijls gebeurd is en hebben we eindelijk nog eens een akkoord die naam waardig. Ze mogen ook niet vergeten dat het patronaat met de regering een enorm sterke bondgenoot heeft .In zijn gekende in slaap wiegende stijl benadrukte Verhofstadt in het V.R.T radionieuws van Don 09 dec het belang van een nieuw I.P.A ( voor hem betekent dat een dode mus voor de arbeiders en sociaal trekkenden en verdere toegevingen aan het patronaat i.v.m koopkracht en werkomstandigheden.).Het zal als muziek in de oren van het patronaat geklonken hebben dat hij verklaarde dat de regering zal ingrijpen als er geen akkoord komt want hun eisen zijn de zijne.We zullen het zelf moeten doen en de leiding van onze vakbonden zullen ons moeten ondersteunen want het is met de steeds maar voortschrijdende armoede 5 voor 12 voor ons allemaal.