arch/ive/ief (2000 - 2005)

Arbeiders Splintex weigeren jobverlies en staken door tot volgende week donderdag
by christophe callewaert Wednesday, Dec. 08, 2004 at 7:08 PM
christophe@indymedia.be

Het personeel van AGC Automotive (ex-Splintex) in Fleurus heeft unaniem beslist om verder te staken tot volgende week donderdag. Ze leggen zich niet neer bij de herstructurering en aanvaarden geen enkel jobverlies. De directie wil 284 van de 840 banen schrappen.

Arbeiders Splintex w...
dsc_3784.jpg, image/jpeg, 600x399

De beslissing werd unaniem genomen tijdens een algemene werknemersvergadering. Dinsdag vond er een verzoeningsvergadering plaats op het ministerie van Arbeid in Brussel. De onderhandelaars hebben zichzelf een week bedenktijd gegeven. Tijdens die week gaan de sociale bemiddelaars met de verschillende partijen praten. Volgende week woensdag is er een nieuwe verzoeningsvergadering in Brussel. De resultaten van dat overleg zullen donderdag op een nieuwe werknemersvergadering worden voorgelegd. Tot dan wordt er gestaakt.

Het personeel wijst ook elk verlies van jobs af. Volgens Paul Lootens van de socialistische Algemene Centrale is er sprake van wanbeheer en moeten de arbeiders daar niet voor opdraaien. « De productielijnen en de ovens zijn perfect in staat om de bestellingen tot 2008 af te werken. Maar de ingenieurs die daarvoor nodig zijn werden wel niet op de juiste plaatsen ingezet. Bovendien werden een aantal zeer rendabele bestellingen naar andere vestigingen overgeheveld », aldus Paul Lootens.

Flexibiliteit
De directie wil de ontslagen kaderen in een herstructurering die ook gevolgen zal hebben voor de gehele arbeidsorganisatie. « De directie wil ook meer flexibiliteit en interims om de productiepieken op te vangen », aldus Paul Lootens. Tot nu toe heeft de syndicale delegatie van AGC Automotive zich altijd verzet tegen het inzetten van interims in het bedrijf. « De directie beweert dat die herstructurering de enige manier is om het bedrijf rendabel te houden », zegt Paul Lootens.

Maandag zullen de arbeiders van AGC Automotive de kop trekken van een regionale vakbondsbetoging in Charleroi. De bonden betogen er in gemeenschappelijk front tegen de harde standpunten van de werkgevers over loonmatiging, flexibiliteit en de afbouw van het brugpensioen. Volgens Paul Lootens leggen de arbeiders van andere Glaverbel-vestigingen in Charleroi maandag uit solidariteit 24 uren lang het werk neer. AGC Automotive maakt deel uit van de Glaverbel Group die zelf onderdeel is van de Japanse multinational Asahi Glass.