arch/ive/ief (2000 - 2005)

Socialistische vakbond FGTB geeft signaal aan werkgevers in Namen
by christophe callewaert Wednesday, Dec. 08, 2004 at 1:25 PM
christophe@indymedia.be

Vakbondsleden van de socialistische vakbond FGTB organiseerden vanmorgen in Namen filterblokkades en deelden pamfletten uit aan de automobilisten. De vakbond klaagt de starre houding van de werkgevers aan. « Met zo'n houding komt het nooit tot een interprofessioneel akkoord », zegt Gérard Luwel van de socialistische metaalcentrale.

De actie in Namen is een eerste schot voor de boeg van de vakbonden bij wie de irritatie groeit over de harde standpunten van de werkgeversorganisaties. Maandag worden de onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord (IPA) hervat, maar de standpunten van bonden en werkgevers lijken onverzoenbaar. « De patroons willen goedkopere overuren, meer flexibiliteit en bovendien ook nog eens het brugpensioen afschaffen. Wij willen de brugpensioenen en de sociale zekerheid behouden », zegt Gérard Luwel.

Een interprofessioneel akkoord legt de minimumrechten voor alle arbeiders en bedienden van het land vast voor de komende twee jaar. Een IPA legt een kader vast voor verdere onderhandelingen in de verschillende scetoren. Sinds een wet van 1996 zijn de onderhandelaars ook verplicht om te komen tot een loonnorm. Als de onderhandelingen mislukken is het aan de regering om die loonnorm te bepalen.

De werkgevers zeggen dat er geen ruimte is voor loonsverhogingen. De vakbonden zien wel ruimte. Maar het loon is slechts één van de knelpunten. « Brugpensioen is het tweede grote probleem », zegt Gérard Luwel. « Men wil de huidige regeling met zes maanden verlengen om dan volgend jaar een groot debat over de eindeloopbaan te organiseren. » Gérard Luwel laat er geen twijfel over bestaan: « Het brugpensioen moet blijven. Er is geen werk voor jongeren. Is het dan redelijk te vragen dat ouderen langer gaan werken? »

Flexibel
Volgens de werkgevers verkleinen de acties de slaagkansen van het overleg, maar dat wordt door de socialistische vakbond betwist. « Met deze actie blazen wij het overleg niet op, maar tonen we alleen dat we bestaan », benadrukt Gérard Luwel. « Het zijn trouwens de werkgevers die dwars liggen. Met een beetje goede wil van de werkgevers is er een akkoord mogelijk. België is nu al het meest flexibele land van Europa. Wij hebben dus al genoeg gegeven. »

Volgens Gérard Luwel voert het FGTB deze actie ook onder druk van de basis. « Het zit de militanten zeer hoog. Al jaren is loonmatiging de norm, economische groei of geen economische groei. Ze zijn nu klaar voor de strijd. » Later op de dag en ook de volgende dagen volgen er nog werkonderbrekingen in verschillende bedrijven uit de regio Namen als Glaverbel, Logisma-Traffic en de warenhuisketens Aldi en Carrefour. Tijdens algemene vergaderingen zullen de bonden de pijnpunten van het IPA bespreken met hun militanten. In Charleroi volgt maandag een regionale betoging. Op 21 december plannen de bonden een nationale actie.